Mirković: Neće biti iskakanja

sasa-mirkovic-drzavni-sekretar-mc-rs-1

[box align=’box-center’ id=’7923′]

Mirković je, u emisiji „Tema dana“ na televiziji B92, rekao da će zaposleni u medijima, koji do 1. jula ne budu ispunili uslove za oglašavanje aukcije, imati mogućnost da dobiju besplatne akcije, po kriterijumima utvrđenim podzakonskim aktima.

Danas je Vlada uputila Skupštini Srbije Predlog izmena idopuna Zakona o javnom informisanju i medijima, potvrio je Mirković i objasnio da je najvažnija promena u vezi sa datumom 1. jul, do kojeg je proces privatizacije trebalo da bude okončan.

Sada je, međutim, to rok do koga mora biti oglašena prodaja državnog kapitala u medijima koji su dostavili kompletnu dokumentaciju za proces privatizacije.

Kada je Zakon stupio na snagu sredinom avgusta, lokalne samouprave i mediji kojima su one osnivači bili su u obavezi da pokrenu proces da bi se sprovela privatizacija, ali oni nisu to uradili, uprkos upozorenjima Ministarstva i Agencijeza privatizaciju.

On je istakao da im je zbog toga Agencija uputila saopštenje kojim je svim medijima naložila da dostave do 1. aprila neophodnu dokumentaciju, čime su stvari ubrzane, ali nedovoljno.

Navodeći i da su 28. maja usvojene izmene Zakona o privatizaciji, Mirković je ocenio da je država time olakšala proces privatizacije medija, jer je definisala šta bi trebalo da urade da bi postali atraktivniji za kupce.

Mirković je ponovio i da je izlazak države iz vlasničke strukture zasnovan na definisanju istovetnih startnih pozicija za sve medije u Srbiji. On smatra i da je Vlada dobro učinila što je predložila izmene Zakona, jer je bolje dati šansu potencijalnim kupcima, nego podvući crtu.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović ocenio je u istoj emisiji da većina novinara pozdravlja činjenicu da će proces privatizacije da se nastavi i posle 1. jula.

On je, međutim, upitao šta će biti sa onima koji ne predaju dokumentaciju do tog roka i da li će ti mediji biti ugašeni?

Brajović je podsetio i da je bilo medija koji su na vreme predali svu traženu dokumentaciju, pa je opet izostalo oglašavanje za njihovu prodaju.

Kao jedan od problema za preuzimanje besplatnih akcija u medijima, Brajović je ukazao na pitanje ko će u tim medijima ostati da radi, a ko će otići.

Upitan da li je medijsko tržište spremno da primi novinare koji bi ostali bez posla, Brajović je odgovorio da u kratkom roku to ne bi bilo moguće, navodeći da u oko 80 medija koji se privatizuju radi oko 2.000 ljudi.

Mi savetujemo ljudima da uzmu otpremnine i ako uzmu besplatne akcije, ako za to ispunjavaju uslove, a ne preporučujemo čekanje i odlaganje problema, rekao je Brajović. 

Tagovi

Povezani tekstovi