Mirković: Rasteretio bih građane i budžet troškova prema RTS

sasa-mirkovic-rts-kandidat

[box align=’box-left’ id=’7110′]

„Million pretplatnika, puta četiri, pet evra u proseku, to je četiri miliona evra, pa puta 12 meseci je 50 miliona evra. To je izvor odakle treba da se finasira RTS“, rekao je Mirković za portal Best.

Pored toga, smatra Mirković, marketing se mora podići sa 20 na 40 miliona, što, kako kaže, nije nemoguće „tako da dobijate cifru od 100 miliona evra“.
„I kada uključite novac koji će doći kroz šou programe, muzičku produkciju i satelitski program, došli bi do 130 miliona evra na godišnjem nivou. Sa tom cifrom RTS može da živi i funkcioniše“, rekao je Mirković i dodao da je neophodna produkcija koja će besprekorno raditi za korist Javnog servisa.

Na pitanje zašto se prijavio na konkurs za direktora RTS-a, Mirković kaže da je u medijima ceo život, da je to njegov posao i želja godinama, još od 2007.
„Uvidom u tadašnje stanje RTS-a shvatio sam kako stvari stoje i tada sam rekao da bih voleo da nekim narednim generacijama koje dolaze ostavimo malo više nego što je tada bilo ponuđeno“, kazao je Mirković.

On kaže da RTS danas nije na zavidnom nivou, ali ipak ističe da je to ne znači da je menadžment sada loš.

Kada je reč o problemima Javnog servisa, Mirković je mišljenja da se previše stavlja akcenat na Prvi program RTS-a, dok je Drugi program u drugom planu, što mora da se promeni.
„Sada pik prvog programa iznosi 2 miliona, a drugog sto hiljada i to su stvari koje moraju da se iznivelišu, jer oba programa zajedno sa satelitskim treba da donesu novac RTS-u“, smatra Mirković.

Mirković smatra i da obrazovne emisije koje se emituju na Drugom programu moraju da se emituju na prvom programu, jer se tako utiče na svest građana u kom pravcu se razvija sama država, ali i RTS.
„Smeta mi i kada na Drugom programu vidim Bojana Suđića iz Kolarca, a to se recimo ne emituje na prvom programu RTS-a“, naveo je Mirković.

Na pitanje koga bi voleo da vidi u svom timu, Mirković ističe da bi voleo da u njemu budu Aleksandar Vlajković, Robert Nemeček, Dragoljuba Kojičića, Nikolu Mirkova, Milana Topalovića…
„Jedina nelogičnost mi je da novog direktora biraju ljudi koji su bili u komisiji i prethodnih godina i koji su sedeli u upravnom odboru dok je RTS sistematski uništavan. Ne shvatam zašto se ljudima koji su jednom pogrešili daje šansa da pogreše još jednom i da sada donesu pogrešnu odluku“, kaže Mirković.

Upravni odbor Radio-televizije Srbije juče je na javnoj sednici otvorio svih 26 prijava na konkurs za izbor novog generalnog direktora Javnog servisa.

Među kandidatima su bivši direktor RTS-a Aleksandar Crkvenjakov, novinar Dragan Bujošević, reditelj Stanko Crnobrnja i drugi.

Za izbor direktora potrebna je podrška najmanje šest od devet članova Upravnog odbora.

Tagovi

Povezani tekstovi