Misiji OEBS-a u Beogradu

Poštovani,


Sa najiskrenijim žaljenjem vas obaveštavamo da predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije neće učestovati u današnjoj debati koju Misija OEBS organizuje povodom Svetskog dana slobode medija


Ne sumnjajući u vaše najbolje namere, smatramo neophodnim da ukažemo na, najblaže rečeno, čudan izbor uvodničara i tema koje su im namenjene.
Ne sporeći realnost da u Srbiji deluje više novinarskih udruženja i da je u mnogim stvarima koje se odnose na radno-pravni položaj naših članova i njihovu zaštitu neophodna saradnja – što smo i dokazali saradnjom u donošenju Kodeksa novinara i formiranju Saveta za štampu – neprijatno smo iznenađeni činjenicom da predsednik UNS govori o profesionaloj etici i mehanizmima za zaštitu novinara, a urednica Politike o političkim i poslovnim pritiscima na industriju štampanih medija.
Slobodni smo da vas podsetimo da su UNS i Politika bile perjanice režima Slobodana Miloševića koji je, između svega ostalog, unazadio i novinarstvo u Srbiji, i da je na protivljenju takvom poimanju profesionalizma i nastalo naše udruženje. Na žalost, ni osam godina od demokratskih promena, nisu nestali razlozi koji su doveli do stvaranja NUNS-a, a uloga UNS-a i Politike u tome nije mala. Tu realnost ne može promeniti ni činjenica da na našu veliku žalost lustracija nije obavljena.
U nadi da ćete uvažiti naše razloge srdačno vas pozdravljamo i naglašavamo našu spremnost da u svako doba razgovaramo o svim temama, ali na način koji neće biti uvredljiv za nas.


U Beogradu: 05. 05. 2008.


Za Izvršni odbor NUNS-a
predsednik Nadežda Gaće

Tagovi

Povezani tekstovi