„Mislim da im ne ide u prilog što su falsifikovali moje ime“: Jelena Zorić o sudskoj odluci u vezi sa zloupotrebom njenih ličnih podataka

Jelena Zorić, slika: N1
Jelena Zorić, slika: N1

Mislim da njima ne ide u prilog što su falsifikovali moje ime. Ako su i hteli da me diskredituju, biće veća dara nego mera, objašnjava za Danas novinarka Jelena Zorić, čiji se falsifikovani potpis našao na dve izborne liste, a odgovor nadležnih stigao sinoć tokom njenog gostovanja u „Utisku nedelje“.

Prema njenim rečima, ona se odmah po saznjanju da je neko zloupotrebio njene lične podatke i falsifikovao njen potpis za izborne liste „Srbija na Zapadu – da se struka pita“ i „Ćale, ovo je za tebe“, uputila u Gradsku izbornu komisiju (GIK) da bi uložila prigovor. Ipak, pravdu je morala da potraži i preko suda.

 

– Juče ujutru je istekao rok za odgovor na moje žalbe, a dobila sam ga tek kasno uveče dok sam bila u emisiji. Očekivala sam to. U studio sam ponela i svoj telefon jer sam znala da će mi poslati svu dokumentaciju tokom trajanja Utiska, što je potom postala i vest u emisiji, rekla je ona.

 

Viši sud u Beogradu doneo je dve odluke povodom žalbi novinarke Jelene Zorić koja se obratila sudu nakon što je GIK odbio njene žalbe zbog tvrdnji da su njeni potpisi podrške koje su članovi GIK iz redova „Srbija protiv nasilja“ otkrili na listama “Ćale ovo je za tebe” i „Srbija na Zapadu – Zoran Vuletić – Nemanja Milošević – Da se struka pita – Vladimir Kovačević“ – falsifikovani.

 

U oba slučaja su prigovori odbačeni, ali su obrazloženja drugačija.

 

– Sad saznajem da su mi obe žalbe odbijene, upravo sam dobila odgovor. Za „Srbija na Zapadu“ piše da su izgleda utvrdili da je reč o nekoj drugoj Jeleni Zorić. Ne znam kako postoji druga Jelena Zorić sa istim matičnim brojem, poklapa se i adresa i sve. A, za listu „Ćale, ovo je za tebe“ uputili su me na druga pravna sredstva, rekla je Zorić u Utisku nedelje.

 

Kako sad objašnjava za Danas, što se tiče liste ‘Ćale ovo je za tebe’, ni Viši sud nije osporio da se njen potpis našao na listi, iako im nikad nije dala potpis niti podršku.

 

Ona napominje da u slučaju liste „Ćale, ovo je za tebe“ još čeka da se izjasni opštinske overiteljske službe.

 

– Moji advokati su pripremili krivične prijave. Prvo osnovno tužilaštvo je samoinicijativno pokrenulo istragu, što je za pohvalu. To je jedina institucija koja se pokazala da radi u ovom slučaju. I ja ću sa advokatima koje sam angažovala da nastavim da istražujem ovo, ali i kao novinarka, kazala je ona.

 

Kako dodaje, ona još sumnja u odluku Gradske izborne komisije.

 

– Sumnjaću u odluku koju GIK navodi kao odluku Višeg suda da nije moj potpis, nego neke druge Jelene Zorić na listi „Srbija na Zapadu“ zato što mi nijednog momenta nisu odobrili, više od osam dana, uvid u listu koju sam tražila. Taj zahtev za uvid i dalje stoji i GIK bi trebalo da mi ga odobri. Ovo je jedna haotična situacija koja izaziva nepoverenje. Zato što se krije dokumentacija i zato što mi nijednog momenta nije dozvoljen uvid u nju. Čim nešto tajite i čim niste transparentni, vi ne možete da očekujete poverenje od oštećenih, u ovom slučaju i od mene – poručuje Zorić.

 

Ona objašnjava da su se podaci upisani na listi „Srbija na Zapadu“ u potpunosti poklopili sa njenim.

 

– Iz GIK su me pozvali prošle nedelje uveče i rekli da se moje ime i moji podaci nalaze na listi „Srbija na Zapadu“. Tada sam krenula u GIK. Na putu do tamo oni su me ponovo pozvali i rekli da se moje ime nalazi na još jednoj listi, a to je „Ćale, ovo je za tebe“. Sada ispada da sam krenula u GIK te nedelje kasno uveče, zbog neke svoje dvojnice, a tamo stigla da podnesem uvide i prigovore zbog zaista falsifikovanog svog potpisa – kaže Zorić.

 

Novinarka napominje i da stiče utisak da se sada vrši neka vrsta pokušaja diskreditacije svih onih u GIK-u koji su otkrili slučaj u vezi sa spornim listama.

 

– Ovo deluje i kao pokušaj diskreditacije ljudi iz GIK-a. Nije samo jedna osoba videla moj potpis „Srbija na Zapadu“. Videlo ih je najmanje dve. Ovo deluje kao pokušaj, možda, njihove diskreditacije, pošto se trenutno sav bes usmerava ka njima – ljudima koji su pokušali da zaustave svaki vid prevare. Sada su izloženi tome da se njihov rad dovodi u pitanje – ocenjuje Zorić.

 

Kako ističe, sa svojom borbom nije završila, već će nastojati da do kraja sazna gde je sistem zakazao.

 

– Ono što mi predstoji jeste da podnesem žalbe Ustavnom sudu i da se borimo da nam institucije daju svu dokumentaciju na uvid – kaže Zorić.

 

Vladimir Kovačević: Jelena Zorić nije bila na listi

 

Vladimir Kovačević, nosilac liste „Srbija na Zapadu – Da se struka pita“ i kandidat za gradonačelnika Beograda, izjavio je danas da je Viši sud u Beogradu, povodom žalbe novinarke Jelene Zorić na rešenje Gradske izborne komisije, potvrdio da ona nije bila ni u elektronskom, niti u papirnom obliku kao lice koje je dalo podršku ovoj listi.

 

– Naime, Viši sud u Beogradu, povodom žalbe Jelene Zorić na rešenje Gradske izborne komisije, potvrdio je ono što govorimo od samog početka i sada je vreme da se jednom zauvek stane sa blaćenjem naše liste. Jelena Zorić, naša uvažena novinarka, uopšte nije bila ni u elektronskom, niti u papirnom obliku kao lice koje je dalo potpis listi Srbija na Zapadu – Da se struka pita, istakao je Kovačević.

 

Sa druge strane, Jelena Zorić navodi da je bila najpre pozitivno iznenađena kada ju je Kovačević odmah po pojavljivanju sporne informacije pozvao. Kako tvrdi, on joj je tada rekao: „Upotrebiću sva pravna sredstva da se otkrije ko mi je podmetnuo.“

 

– Bila sam zadovoljna takvom njegovom reakcijom. Onda sam saznala da „Srbija na Zapadu“ nijednog momenta nije glasala na gradskim izbornim komisijama da se prigovori o falsifikatima usvajaju. Da su se ti prigovori o falsifikatima usvajali na komisijama, ne bi se obarale liste, nego bi se kontaktirale opštine, overiteljske službe, gde bi bili pitani da li su overili takve liste. U slučaju da kažu da nisu, onda bi ti potpisi bili proglašeni nevalidnim i liste bi dobile dodatno vreme da potpise sakupe. Ako bi overitelji rekli da jesu overili, onda bi to bio svojevrstan skandal gde bi onda morali da budu angažovani veštaci, da idemo u opštinu, da to fotografišemo – kaže Zorić.

 

Zorić kaže i da to nije jedini put kada je bila u kontaktu sa Vladimirom Kovačevićem. Kako tvrdi, Kovačević joj je „kasno sinoć pisao da sam zloupotrebljena od strane liste `Srbija protiv nasilja`“.

 

– Moj odgovor njemu je samo bio: „Sram da Vas bude“. Poziva se na odluku suda. Jeste, sud je rekao, ali ti podaci nisu meni transparentni – zaključuje Zorić.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi