Mnogo tekstova koji ne doprinose normalizaciji

 Beograd – Medijski savet Medija centra pronašao je da je dnevni list Srpski nacional u martu 37 puta prekršio etičke standarde novinarskog izveštavanja, navodi se u izveštaju Saveta koji je juče predstavljen novinarima.
„Mediji su uglavnom korektno izveštavali o antisemitskim parolama, mnogi su to osudili, ali kada je reč o sportu, koji je više od igre, bilo je svega, naročito mržnje“, kaže se u delu izveštaja pod naslovom Dikriminacija po nacionalnoj, rasnoj, polnoj, političkoj, manjinskoj pripadnosti sve prisutnija.
Kao primeri se navode naslovi „Ustaše i dalje u ratu sa Srbima“ i postavljanje pitanja da li uopšte ima smisla igrati sa hrvatskim sportskim ekipama, iz Kurira, citiranje navijačke pesme „procvetala bela lala, j… Žare Parangala“ u NIN-u, do izjave Dušana Savića da bi streljao onog koji je doneo odluku o civilnom služenju vojnog roka, objavljene u Glasu javnosti.
– Ovakvi tekstovi i poruke ne doprinose normalizaciji odnosa sa Hrvatskom, komšijama, niti normalizaciji same Srbije. Nema sumnje da se svaki vandalizam pa i ovaj koji se dogodio ne sme prećutati i ne sme ostati bez osude. Ali veoma je važno da se tim tekstovima ne podstiče novi vandalizam – rekla je Gordana Suša, izvestilac Saveta za mart. Ona je ocenila da vulgarnost, komercijalnost, ideologizovanost, pristrasnost, mizoginija, narušavanje privatnosti, zloupotreba osećanja, najdirektnije laži i klevetanja, karakteriše popriličan broj pisanih medija, a kršenju ljudskih, etičkih i profesionalnih normi ne odolevaju ni najugledniji listovi
Savet je pronašao da je etičke standarde Kurir kršio 31 put, Glas javnosti 13, Večernje novosti 10, a Blic devet puta. Politika i Danas prekrišili su standarde po četiri puta, a na ovom su spisku zbog prikrivenog ili direktnog reklamiranja nekih firmi i vlasnika. Nedeljni telegraf prekršio je pravila tri, a NIN dva puta. Medijski savet je u martu pratio pisanje Danasa, Politike, Večernjih novosti, Blica, Glasa javnosti, Kurira, Srpskog nacionala, Vremena, NIN-a, Evrope i Nedeljnog telegrafa.

Tagovi

Povezani tekstovi