Moć tajnog izvora

Šule na ledu! Predsednik Tadić sveo sve svoje kontakte sa kumom Draganom Šutanovcem na protokol. U DS-u se sve više govori da predsednik ozbiljno razmišlja o tome da ga ukloni sa ministarske funkcije”, najavljeno je juče na prvoj strani „Kurira”, a u glavnom tekstu na trećoj to je i pojašnjeno:
„Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić odbio je pretprošle nedelje da u svoj kabinet primi ministra odbrane Dragana Šutanovca. To se desilo samo nekoliko dana pre sednice Glavnog odbora DS-a, sa koje je Tadić poručio da će iskoreniti korupciju u redovima sopstvene stranke. Mnogi u DS-u su kao prvu metu tog govora prepoznali upravo Šutanovca, tvrdi dobro obavešteni izvor ,Kurira’ iz DS-a.
On navodi da su između kumova Tadića i Šutanovca odnosi već neko vreme zahladneli i da predsednik Srbije ozbiljno razmišlja da ukloni Šuleta sa ministarske funkcije, ali i sa mesta potpredsednika DS”.
„Dobro obavešteni izvor”, eto, zna šta „mnogi u DS-u” prepoznaju, dočim o tome u kabinetu predsednika Tadića pojma nemaju. Za razliku od „izvora” koji se krije, Jasmina Stojanov, zadužena za odnose sa javnošću dotičnog kabineta – potpisujući se punim imenom i prezimenom – izjavila je: „Taman posla! To nije istina”. I Nevenka Nikolić iz pres službe Ministarstva odbrane, negirala je „glasine”, kako je tvrdnje i sam „Kurir” nazvao. Ali ne vredi. Više se veruje sakrivenom izvoru. Pored već navedenog podnaslova, na trećoj strani je još jedan: „Šutanovcu se najviše zamera na druženju sa kontroverznim biznismenom Dankom Đunićem”.
Na uočljivom mestu, dakle, ne navode se poricanja iz kabineta i ministarstva, niti bilo kakva sumnja u navedenu tvrdnju. Za poricanja će saznati samo onaj ko pročita ceo tekst. Tako proizilazi – sudeći po opremi teksta – da „Kurir” ne veruje Jasmini i Nevenki. Drugim rečima, one, opet proizilazi, ne govore istinu, ili, kako bi se to još moglo reći: skrivaju istinu od javnosti, to jest – lažu.
A ako skrivaju činjenice od javnosti oni kojima je posao da opšte sa javnošću, onda to zahteva da se pokrene bar disciplinski postupak protiv njih, ako se već ne pokreće krivična prijava.
A šta ako „izvor”, odnosno „Kurir” laže? Da li se tada može pokrenuti neki postupak?
„Kurir” može da se brani da je objavio izjave dve dame, pa prema tome… dabome. A sve ostalo je stvar tumačenja.
Meni se, međutim, čini da bi Jasmina i Nevenka mogle da tuže „Kurir” koji je posredno izrazio sumnju u istinitost njihovih reči, i tako im naneo duševni bol. Zamislite, molim vas da to pročita njihovo dete, otac, tetka, prijatelj… Šta će pomisliti o njima? Ako političarima to nije važno, „običnim ljudima” (valjda) jeste.
Slično se juče zbilo i u „Pravdi”. Glavna, ogromna najava (sa fotografijom) na prvoj strani, glasi: „Aleksandar Vučić: Nastavljam borbu. Podneo sam ostavku na funkciju u SRS-u, na jedno vreme (znači, ne na dva vremena? – prim. S. S.) povlačim se iz javnog života ali nastaviću da se borim protiv režima Tadić–Dačić–Jovanović”.
To se ponavlja i uz glavni, najavljeni tekst na trećoj strani.
Ko ga pročita, međutim, neće naći da je Vučić rekao to što se u naslovu i podnaslovu navodi da je rekao.
Kako sad to? Da nije greškom stavljen naslov nad neki drugi sastav?
Ako je dobro prepričano, u tom tekstu piše da se Vučić povlači iz javnog života „na neko vreme” a „ukoliko ponovo uđe u te vode, to sigurno neće biti nezavisno od Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića”. Onu trojicu (protiv kojih će se, navodno, boriti), istina pominje, ali ovako: „Moja želja je da se pobedi režim Tadića, Dačića, i Jovanovića. Ali, očigledno to nisu svi razumeli na najbolji način”.
Nisu, nisu razumeli.
Isti taj „Kurir”, jučerašnji, lišio je sud tegobnog posla vaganja činjenica i utvrđivanja krivice u slučaju ubistva Bojane Badžić iz Malog Laola. „Kurir” je presudio: „Suprugu udavio golim rukama!”. Nema tu znaka pitanja, sumnje neke. Ma jok. I još tvrdi („Kurir”): „Dušan lagao da su ga napadači mučki pretukli i onesvestili.”.
I šta ako opet dođe do obrta i dokaže se da nesrećni Dušan nije lagao? Ne opra ga ni Dunav ni Sava.
Jer slično je postupila i „Gazeta”: „Obrt u istrazi. Ubio ženu i inscenirao pljačku!”. S tim što se „Gazeta” u podnaslovu ipak ograđuje: „Dušan Badžić osumnjičen za ubistvo svoje supruge Bojane”. Ali teško je bilo staviti naslov pod znak pitanja.
Ubio, i tačka. U stvari, ne tačka, već znak uzvika.


Slobodan Stojićević

Tagovi

Povezani tekstovi