Mogens Bliher Bjeregord: Istina je uvek prva žrtva u ratu

bjer

Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregord izjavio je da napad na Ukrajinu nije samo rat u Ukrajini.

On je na svom Fajsbuk nalogu istakao da je to “rat protiv svih naših demokratija – to je napad na sve nas koji se borimo za mir, slobodu i ljudska prava “.

 

“Decenijama smo verovali u razvoj slobode, dijalog za demokratiju, slobodu govora i ravnopravnost. Za nas novinare, naša uloga je da budemo osnovni oslonac demokratije i građanima garantuje prostor za dijalog i debate, prostor za razvijanje politika za naše društvo da bi napredovali u slobodi. Svaka od naših organizacija – nacionalna, regionalna, međunarodna mora istupiti i odbraniti naša prava. Moramo u međunarodnim organizacijama za novinare i medije dati sve od sebe da sačuvamo naše članove i dobro znamo kako propaganda uspeva u toku rata, međunarodne institucije kao što je UNESCO i OSCE mora da čuva prostor za nezavisno informisanje. Možda ne treba da podsećam da je istina uvek prva žrtva u ratu. Moje misli su sa ukrajinskim građanima”, istakao je Bjeregord.

Tagovi

Povezani tekstovi