Moldavija proterala direktora Sputnjika u toj zemlji

sputnik

Moldavske vlasti proterale su direktora ruske državne novinske agencije Sputnjik u Moldaviji Vitalija Denisova, uz obrazloženje da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost.

 

Moldavska kancelarija za migracije i azil saopštila je da Denisov proglašen nepoželjnom osobom u Moldaviji na period od 10 godina.

 

Denisov je pod pratnjom izveden s teritorije Moldavije, javio je Moldavski servis Radija Slobodna Evropa.

 

„Mera udaljenja stranca naređena je u vezi s njegovim umešanošću u unutrašnje poslove Republike Moldavije, što je činjenica koja ugrožava informacionu bezbednost naše zemlje“, navodi se u saopštenju Kancelarije za migracije i azil.

 

Denisov je za rusku državna agenciju RIA Novosti rekao mu je uručena kopija odluke da mora da napustim Moldaviju kao osoba koja predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost te zemlje.

 

Neposredno pošto je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, Kišinjev je blokirao televizijski kanal Sputnjik Moldavija, navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

 

Evropska unija zabranila je rad Sputnjika i njegove krovne kompanije RT u martu posle početka ruske invazije na Ukrajinu februaru prošle godine.

 

Otpravnik poslova Moldavije u Moskve pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

 

Portparolka ruskog ministarstva Zaharova izjavila je da proterivanje šefa Sputnjika Moldavije „nije jedinstvena akcija, već karika u lancu neprimerenog odnosa moldavskih vlasti prema pojmu demokratije“.

 

Zaharova se požalila na slobodu izražavanja u Moldaviji i rekla da je u pitanju „čišćenje domaćeg informacionog polja“ u toj zemlji.

 

Portparol Vlade Moldavije Danijel Voda objasnio je odluku navodeći da je „institucija čiji je građanin (Denisov) deo stalno bavila informacionim napadima, lažima, propagandom i dezinformacijama“.

 

„Nastavićemo da štitimo interese građana Republike Moldavije. Od svakog od nas, od celog društva, bez obzira na političku ideologiju ili jezik kojim govorimo, zavisi da ne dozvolimo nikome da nas deli ili slabi našu državu propagandom i zlonamernim sadržajem“, rekao je Voda.

 

Evropska unija je ubrzo posle početka ruske invazije na Ukrajinu obustavila je distribuciju ruskih medija RT (nekada Russia Today) i Sputnjik, pošto se smatra da su to sredstva Kremlja za dezinformacije i manipulaciju informacijama.

Tagovi

Povezani tekstovi