Monitoring Saveta za štampu: Alo, Srpski Telegraf i Informer najviše kršili Kodeks novinara Srbije

Izvor: NUNS
Izvor: NUNS

Savet za štampu je tokom monitoringa devet štampanih medija u periodu od 1. jula do 31. decembra 2023. godine zabaležio 4141 tekst u kom je prekršen Kodeksa novinara Srbije. Najviše prekršaja imali su Alo, Srpski Telegraf i Informer, saopšteno je danas na prezentaciji rezultata monitoringa koji su sprovele Tamara Skrozza i Vera Didanović.

 

Šestomesečni monitoringom obuhvaćeno je devet dnevnih listova koji se distribuiraju na nacionalnom nivou. Najviše prekršaja imao je Alo (1065), zatim slede Srpski Telegraf (980), Informer (791), Kurir (448), Večernje novosti (430), Blic (229), Politka (121), Nova (62) i Danas (15).

 

Mediji su najviše kršili tačke Poglavlja 4, koje se odnosi na odgovornost novinara i to 1629 puta, kao i tačke Poglavlja 1, koje se odnosi na istinitost izveštavanja (1624). Takođe, u veoma velikom broju prekršene su i tačke iz Poglavlja 7, koje se odnosi na poštovanje privatnosti (990 prekršaja).

 

Tamara Skrozza je rekla da su mediji u Poglavlju 4 najviše kršili pravo na pretpostavku nevinosti, a bilo je i skrivenog oglašavanja, kao i diskriminacije.

 

„Ono što je ove godine novitet jeste kršenje Poglavlja 1, koje je odmah tu pored Poglavlja 4, a to je istinitost izveštavanja. Mi smo primetili da je to, pre svega, zahvaljujući izbornoj kampanji. Dakle, kada je počela izborna kampanja, mi smo imali više prekršaja pojedinačno po tekstovima“, navela Skrozza.

 

Ona je rekla da je primetno masovno kršenje Poglavlja 7, koje se odnosi na zaštitu privatnosti, a posebno obaveza zaštite identiteta maloletnika.

 

Vera Didanović je govorila o izveštavanju medija tokom predizborne kampanje.

 

„Većina medija izveštava o idejama i aktivnostima vlasti, ali uz potpuno prećutkivanje i selektovno informisanje kada je reč o onom što je negativno vezano za vlast i to se dešava u ogronmnom broju medija“, kazala je Vera Didanović.

 

Ona je rekla da su mediji gotovo potpuno zatvoreni za promocijiu stavova i ideja opozicije, što je u neskladu sa obavezom objektivnog, potpunog istinitog i blagovormenog informisanja.

 

„Izveštavanje o opoziciji je uglavnom negativno i u tabloidima nalazimo ogroman broj nepotpisanih tekstova u kojima se iznose neistine o opozicionim strankama i njihovim liderima uz potpuno ignorisanje njihovih demantija“, objasnila je Didanović.

 

Ona je dodala da su se danima sprovodile kampanje u kojima su se ponavljali isti tekstovi sa svim kršenjima Kodeksa koji su bili dosledni, a da je novina prenošenje postova anonimnih naloga na društvenim mrežama iz kojih se izvlače naslovi o „planovima Đilasovske opozicije“.

 

„To su oni naslovi ’ako izgubimo na izborima, zapalićemo državu’, ’ponovo bi da zapale državu’, bez ikakvog dokaza za to uz kršenje više različitih odredbi Kodeksa. Takođe, predstvanici opozicije se neosnovano povezuju sa ljudima koji su označeni kao neprijatelji Srbije, Kurti, ustaše, taj zli Zapad i slično“, objasnila je Vera Didanović.

 

Provladini mediji su objavljivali rekacije vlasti na izjave i stavove opozicije koje nisu prethodno preneli, dodala je ona.

 

Tamara Skrozza je rekla da je zanimljivo to što su tabloidi optužili listove Novu i Danas da su kršili izbornu tišinu i da su navijali za jednu stranu i da su bili vrlo aktivni u tim optužbama.

 

Osim politike, problematično je i izveštavanje u rubrici crne hronike, dok se izveštavanje medija o estradi proširilo na pisanje o učesnicima rijalitija i njihovim rođacima, prijateljima ili komšijama, koji su nepoznati široj javnosti.

 

Tagovi

Povezani tekstovi