Možda neće zatvoriti medije, ali će stvoriti osnovu za rigidniju kontrolu: Šta donose novi zakoni

Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay

Kakva koincidencija. Na dan kada je pre tačno 25 godina usvojen zloglasni zakon o informisanju na osnovu kojeg su zatvarani mediji, za vreme mandata tadašnjeg ministra Aleksandra Vučića, aktueIna Vlada Ane Brnabić usvojila je predloge novih medijskih zakona. Novi zakoni, možda neće odmah zatvoriti medije, ali će, prema oceni medijske koalicije, njihovo usvajanje stvoriti osnovu za još rigidniju kontrolu medija. Zakoni treba da ozakone vraćanje države u vlasništvo medija, i to preko državnog Telekoma, koji će sada moći da kupuje i televizije sa nacionalnom frekvencijom i da monopolizuje TV etar. Ti zakoni su stigli u Skupštinu Srbije.

Dva stava koja su menjala sve u zakonu o elektronskim medijima, stavljajući operatore u podređeni položaj u odnosu na emitere, obrisana su iz predloga zakona. Ipak, Vlada je ta koja vlada i nije odustala od svoje suštinske težnje.

 

Kao i u prethodnom zakonu – država ni posredno ni neposredno ne može biti vlasnik medija. Alli, je novo da postoji izuzetak.

 

„Kada je osnivač pravnog lica iz stava 1. tog člana društvo kapitala koje obavlja delatnost elektronskih komunikacija, u skladu sa zakonom kojim se regulišu elektronski mediji“, navodi se.

 

A to društvo je u Srbiji, jedino i samo – Telekom.

 

„Vidimo i po insistiranju vlasti koja je odustala od mnogih svojih predloga, od dodavanja nekih članova zakona preko noći, ali nikako nije želela da odustane od člana koji faktički legalizuje postojeće stanje,,a to je da je Telekom već u vlasništvu nekih medija – protivzakonito još uvek. I otvara jedno široko polje državnoj telekomunikaciooj kompaniji da uđe u još mnoge medije od nacionalnih i regionalnih“, rekao je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

 

To znači da vlast koja kontroliše Telekom može preko njega da zagospodari sa još medija i da tako u još većoj meri kontroliše informisanje građana.

 

„Važnost nekakve uravnoteženosti i kakvog takvog medijskog pluralizma je ogromna. Ako imate da su vam mediji sa nacionalnom frekvencijom pod kontrolom države i vladajuće koalicije i stranke, odnosno lično predsednika Vučića, i zato je važan stav koji važi za predsednika Vučića da sem spin doktora, postoje i spin diktature kao što je Srbija“, smatra profesor FPN-a Zoran Stojiljković.

 

Zakoni sada idu u Narodnu skupštinu. U nedelju će biti održana sednica Odbora za kulturu i informisanje. Zatim će uslediti vanredna sednica na kojoj će se o zakonima glasati, i to negde između rasprave o budžetu i brojnih drugih akata koji čekaju parlament pre nego što se raspusti za vanredne parlamentarne izbore.

 

Tagovi

Povezani tekstovi