Мрак и после истека казне

Одлуку о томе да ли ће програм БК Телевизије поново моћи да се види од 26. маја, кад истиче месец дана привремене забране емитовања, донеће Савет Републичке радиодифузне агенције. БК се обратила Уставном суду, жалбом која се односи само на извршење одлуке, али не и на саму одлуку о привременој забрани рада. Према Закону о радиодифузији, како кажу у РРА, није предвиђена могућност жалбе на одлуку о забрани емитовања програма.

БК ТВ не сме самоиницијативно да настави емитовање програма после истека рока на који се односи забрана. Међутим, на БК телевизији верују да ће са емитовањем редовног програма наставити и и да ће, што вероватно интересује највећи број љубитеља фудбала, на њиховом каналу, упркос различитим информацијама, бити преношене утакмице Светског првенства у фудбалу.

Али, како објашњавају у РРА, наставак емитовања програма без дозволе по истеку једномесечне забране представљао би кршење прописа, као што је кршење прописа и емитовање на сателитском програму, односно реемитовање на појединим локалним телевизијама, што се и даље догађа. Наиме, Закон о радиодифузији најпре предвиђа усмено опомињање емитера, затим следе две писмене опомене и на крају забрана емитовања. Прва забрана траје 30 дана, али после ње може бити изречена друга у трајању од 90 дана, а трећа чак на 10 година.

Како је мера изречена у готово исто време кад је БК одбијена у трци за доделу националних фреквенција, мрак је овој кући стигао раније у односу на оне медијске куће које су прошле исто на овом конкурсу, а још емитују програм.

Због тога што није добила националну фреквенцију БК ТВ је могла да упути приговор Савету РРА у року од 15 дана од дана добијања одлуке РРА, а надлежни имају рок од 30 дана да преиспитају своје одлуке.


A. Ц

Tagovi

Povezani tekstovi