MUP Srbije Televiziji B92 nije dostavio traženi dokument

Ta televizija navela je da je MUP-u zahtev uputila u sredu, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija i posle kontradiktornih tvrdnji MUP-a Srbije i austrijske policije u vezi sa tim slučajem.

„Odgovor iz MUP-a Srbije bio je da se i oni pozivaju na isti zakon, ali na član 9 u kojem se navodi da nisu dužni da daju informacije ukoliko bi time ugrozili, omeli ili otežali sprečavanje ili otkrivanje krivičnog dela“, navela je TV B92.

Ocenivši da takvo obrazloženje nije argumentovano budući da je MUP pre pet dana saopštio da ga je austrijska policija obavestila da je podatak o boravku Milisavljevića u Beču lažna dojava, TV B92 istakla je da je informaciju od MUP-a tražila s obzirom na to da kasnija izjava portparola policije Austrije ukazuje da se to nije dogodilo.

„Smatram da su oni bili u obavezi da saopšte svaku informaciju do koje su došli, jednostavno zato što je to informacija koju javnost mora da zna i zato što pozivanje na bilo koji član Zakona o dostupnosti informacija, u ovom slučaju, ne podleže nikakvim konsekvencama, jer javnost mora znati sve što je u interesu utvrdivanja istine, pogotovo u vezi sa ubistvom bivšeg premijera“, izjavio je za TV B92 advokat Srđan Šišić.

Svedok na suđenju za ubistvo premijera Vladimir Popović Beba rekao je pred Specijalnim sudom da je pre dva meseca „Vlada Budala“ primećen u Beču o čemu su vlasti u Srbiji, preko Ambasade SCG, bile obaveštene, ali, kako je naveo, tim povodom nisu ništa učinile.

MUP Srbije nešto kasnije je saopstio da je odmah po dobijanju informacije obavestio policiju Austrije, a da su oni utvrdili da je reč o lažnoj dojavi.

Portaprol austrijske policije Rudolf Golia rekao je, međutim, agenciji Beta da austrijska policija nema nikakvih podataka o boravku Milisavljevića u toj zemlji i da imaju samo njegovu poternicu iz 2003.

Tagovi

Povezani tekstovi