N1 Zagreb o izjavi premijera Plenkovića: Pritisak na slobodu medija

Andrej Plenković,Foto: EC - Audiovisual Service
Andrej Plenković,Foto: EC - Audiovisual Service

Ocena predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića da N1 deluje “polulegalno” i da “nema koncesiju za emitovanje”, izrečena u utorak nakon sednice Predsedništva HDZ-a, ne samo da je netačna već predstavlja pokušaj pritiska na uređivačku nezavisnost i slobodu medija, suprotno evropskim zakonskim okvirima zaštite temeljnih vrednosti demokratskog društva, poručuje N1 Zagreb.

 

N1 Zagreb podseća premijera Plenkovića na činjenice koje bi trebalo da mu budu dobro poznate: sedište i dozvola za emitovanje N1 televizije izdate su u Luksemburgu, članici EU, pre gotovo deset godina, te je navedeni pružilac medijskih usluga upisan u javno dostupni registar medija i pod nadzorom je tamošnjeg nezavisnog regulatornog tela (ALIA).

 

U Republici Hrvatskoj, N1 se prikazuje kao naplatni kanal putem satelita, kabla ili interneta. Ovakav model je u potpunosti u skladu s Direktivom o audiovizuelnim medijskim uslugama EU, Konvencijom o prekograničnoj televiziji i hrvatskim Zakonom o elektronskim medijima. Na sličan način, hrvatskim građanima svoj program čine dostupnim veliki broj drugih pružilaca medijskih usluga, te je u pitanju uobičajena praksa u Evropi, u potpunosti u skladu s jedinstvenim evropskim tržištem, slobodom pružanja medijskih usluga i slobodom preduzetništva.

 

Hrvatska Agencija za elektronske medije, hrvatski sudovi, kao i resorni ministri u Vladi premijera Plenkovića su nekoliko puta potvrdili zakonitost predmetnog aranžmana, te je slična praksa i u regionu.

 

N1 Zagreb podseća da je više puta i javno pozivao na raspisivanje novih koncesija koje su dostupne i slobodne u digitalnom spektru u RH na transparentnoj, otvorenoj i nediskriminatornoj osnovi, imajući u vidu interes hrvatske javnosti za što većom dostupnošću kvalitetnog informativnog sadržaja. U slučaju omogućavanja N1 da pod fer uslovima dobije nacionalnu koncesiju, bili bismo spremni da odgovarajuće operacije prebacimo u Republiku Hrvatsku, i blagovremeno bismo dostavili svu zakonom predviđenu dokumentaciju nadležnim organima – što je takođe bila praksa u određenim državama u regiji.

 

Televizija N1 je ekskluzivni partner globalnog televizijskog njuz kanala CNN, a u proteklih devet godina je najgledaniji kablovski informativni kanal u Hrvatskoj. Naši novinari su uvek na mestu događaja, donoseći gledaocima najvažnije informacije. Oduvek smo se vodili principima profesionalnog i nezavisnog novinarstva, u službi građana, te ćemo to nastaviti da činimo i ubuduće, usprkos pritiscima.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi