Na berzi prodate jedne od najtiraznijih srpskih dnevnih novina

Prodato je 56 odsto akcija “Novosti”, koje su juče su prvi put ponuđene na berzi. Akcionari su prodali 3.774 akcije po ceni od 289.488 dinara, što je, prema jučerašnjem kursu, oko 3.400 evra za jednu akciju.


Još se ne zna ko su novi vlasnici akcija jednih od najtiražnijih srpskih dnevnih novina jer se, prema pravilima berzanskog poslovanja, imena kupaca ne objavljuju. Ko su novi vlasnici “Novosti” znaće se tek u petak, kad akcije budu uknjižene u Centralni registar hartija od vrednosti.


Ipak, “Dnevniku” je juče iz više dobro informisanih izvora koji su želeli da ostanu anonimni, potvrđeno da je najverovatnije novi vlasnik “Večernjih novosti” poznati srpski biznismen i ministar u Vladi Srbije iz vremena SPS-a Milan Beko. Pojedini elektronski mediji juče su objavili i informaciju da se među kupcima, uz Beka, nalazi i vlasnik kompanije “Delta”, najbogatiji Srbin Miroslav Mišković.


Juče se oglasio i direktor “Novosti” Manojlo Vukotić koji je naveo da će se kompanija naći u “većinskom vlasništvu srpskih biznismena”. Vukotićeva izjava da je reč o “srpskim biznismenima, bez obzira kako se njihove firme zvale i gde bile registrovane” može se na neki način uzeti i kao potvrda špekulacija da je Beko akcije “Novosti” kupio preko investicionih fondova registrovanih u inostranstvu, što je već bio slučaj u nekim ranijim privatizacijama, na primer u “Knjaz Milošu”.
Vukotić je naveo da će nakon ove kupovine “Novosti” sačuvati “uređivačku politiku, svoj prestiž, svoj ugled i svoj tiraž”.


– Mogu zbog toga da budem zadovoljan: ispunjena je želja akcionara, svi su bili ravnopravni, cena je vrlo visoka. S druge strane, kao novinar ponikao u “Novostima”, pre 40 godina, kao prvi čovek ove kuće danas osećam vrstu tuge, tegobe, nostalgije, što, bez obzira što će doći dobar gazda, novine se na izvestan način, otuđuju od novinara koji su dosad imali punu dominaciju – navodi se u Vukotićevoj izjavi.


Inače, prodajna cena 56 odsto akcija “Novosti”, za koje je plaćeno 1,092 milijardi dinara, bila je čak tri puta veća od cene sa koje je startovala berzanska trgovina, a koja je bila utvrđena na 72.372 dinara.


To znači da su pojedini mali akcionari, oni sa najvećim brojem vlasničkih hartija u svom posedu, od juče bogatiji za nekoliko desetina hiljada evra. Najveći mali akcionar, ukoliko je prodao svoje akcije, zaradio je preko 190.000 evra, dok su preko 100 hiljada juče mogli da zarade i pojedini raniji čelnici “Novosti”.


Na prodaju je bilo ponuđeno 3.774 akcija, a potražnja je bila za 3.776 akcija. Ukupan broj izdatih akcija “Novosti” je 6.739. U vlasništvu 640 malih akcionara do juče je bilo 66,3 odsto akcija, a ostatak je u rukama Akcijskog fonda Srbije i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Država se, međutim, izjasnila da za sada neće prodavati svoj vlasnički udeo u kompaniji. Takođe, oko 10 odsto akcija još uvek je u rukama malih vlasnika.


V. Čvorkov


 

Tagovi

Povezani tekstovi