Na meti „žutih prsluka“ u Francuskoj i novinari

Pariška policija vodenim je topovima i suzavcem rastjerivala prosvjednike koji su se u subotu okupili na prosvjedima blizu Slavoluka pobjede deveti vikend zaredom, izražavajući nezadovoljstvo zbog gospodarskih reformi predsjednika Emmanuela Macrona. 

Novinari koji su pratili događaje sve su češće mete, ali i žrtve prosvjednika.  U zapadnome gradu Rouenu, grupa prosvjednika napala je izvjestitelje lokalne televizije LCI. Jedan od zaštitara koje je angažirala TV-ekipa pretučen je i slomljen mu je nos, što je vidljilvo na fotografijama i snimkama objavljenim na društvenim mrežama. 

Ista je tv-postaja objavila da su prosvjednici oborili na tlo njezina novinara u Parizu te da su mu pokušali oduzeti kameru.  Još je nekoliko medijskih kuća, među kojima BFM TV i FranceInfo, objavilo danas snimke na kojima se vidi kako članovi „žutih prsluka“ grubo odguruju novinare. 

Glavni tajnik organizacije Reporteri bez granica Christophe Deloire pozvao je vlasti da poduzmu odgovarajuće mjere, da reagiraju i zaštite novinare, a ministar policije Christophe Castanerna Tviteru je napisao da će svi oni koji napadnu novinare biti izvedeni pred lice pravde. 

„U našoj su demokraciji mediji slobodni, a napadi na novinare su napadi na pravo na informiranje“, istaknuo je.  

Tagovi

Povezani tekstovi