Na protestu ispred FPN zbog Orlovića kritike i za odlazećeg dekana:“Gde ste bili do sada?“

Snimak ekrana: Nova.rs
Snimak ekrana: Nova.rs

Seksualno nasilje ne sme da se zanemari, a nasilnici moraju da se procesuiraju, a ne da se postavljaju na visoke funkcije, poručili su danas studenti i članice organizacije “Ženska solidarnost” ispred Fakulteta političkih nauka. Na protestu, učesnici su negodovali tokom obraćanja odlazećeg dekana Dragana Simića.

 

Oni su se okupili u znak protesta zbog imenovanja profesora Slaviše Orlovića za dekana FPN-a, koji se dovodi u vezu sa navodnim seksualnim zlostavljanjem studentkinja, a nakon što su o tome neke od njih na društvenim mrežama podelile kroz šta su prošle.

 

Savet fakulteta trebalo je u podne da održi i sednicu na kojoj se odlučuje o Orlovićevom statusu, ali održavanje je i dalje neizvesno.

 

Podsećamo, deo studentkinja tvrdi da je Orlović više puta nezvanično, a jednom i zvanično prijavljen za seksualno uznemiravanje i da to traje poslednjih 25 godina i da je počelo još kada je on bio asistent.

 

Okupljeni su pitali Simića, ali i ostale iz uprave fakulteta zbog čega nisu reagovali poslednjih 25 godina, od kada potiču prve optužbe protiv Orlovića.

 

Protest je počeo gromoglasnim zvukom sirene koja je puštana sa megafona uz znak uzbune. Zbog onoga što se, kako su rekle i posvedočile pojedine studentkinje Fakulteta političkih nauka, događalo.

 

Zbog toga su se danas okupile studentkinje, studenti, organizacija Ženska solidarnost, kako bi iskazali solidarnost sa njima i kako bi rekli da se neće tolerisati seksualno zlostavljanje ne samo na fakultetu, ne samo u akademskoj zajednici, već svuda u celom društvu i kako bi se zahtevalo od Saveta fakulteta da ne potvrdi imenovanje Slaviše Orlovića za poziciju dekana.

 

Trebalo bi da počne i zasedanje tog saveta, međutim pitanje je da li će do zasedanja doći, da li će biti bilo kakva potvrda Orlovićeve kandidature.

 

U jednom momentu dok su se na skupu održavali govori, na ulaz u FPN izašao je odlazeći dekan Dragan Simić, koji je poručio da je na strani studentkinja, da se moraju ispitati sve okolnosti i da će fakultet kao institucija reagovati u skladu sa zakonom.

 

„Tužan je povod što se danas nalazimo ovako ovde i što naš fakultet biva na ovakav način u centru pažnje. Ali zaista delim svu vašu zabrinutost zbog toga što se pojavilo u medijima ovih dana u vezi predloženog kandidata za dekana FPN-a. Fakultet ima obavezu da štiti svakog svog zaposlenog. Sve svoje studente, na prvom mestu studentkinje i studente, a onda i sve zaposlene na isti način i bez ikakve poštede za bilo koga. Dakle, navode koji su se pojavili treba istražiti na zakonit način i u skladu sa pravilima“, rekao je Simić.

 

On je objasnio da je izdao nalog povrenicama na fakultetu da pristupe i da dobiju potrebne informacije koje su neophodne da bi se dalje postupilo u ovom slučaju.

 

„I sam sad, kao otac ženskog deteta više nego zabrinut što se ovakve stvari događaju. Ako kažem da sam šokiran i ogorčen, malo sam rekao. U srpskom jeziku nema dovoljno jakih reči i izraza da kaže kako se ja osećam zbog svega što čujem. Ali mi se moramo držati zakona i pravila“, dodao je.

 

Dok je Simić govorio, učesnici protesta su negodovali i pitali ga zašto do sada nije reagovao.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi