Na RTS o vlasti bez negativne sekunde, opozicije minimalno: Zbog čega je onda Vučić „toliko ljut“

Foto: N1
Foto: N1

Javni servis primarno usmeren na predsednika, vladu i vladajuću stranku. Tako su i domaći i strani posmatrači videli poziciju RTS-a u predizbornoj kampanji. „Viđenje“ vlasti potpuno je drugačije. Nezadovoljni radom RTS-a, predsednica Skupštine od ODIHR-a će tražiti dodatna pojašnjenja, a predsednik države „ljut“, već drugi put u nedelju dana. Toliko ljut da preti prekidom pojavljivanja na javnom servisu.

 

„Gospodine Manojloviću dobro veče dobro došli u Oko. Hvala na pozivu“, bilo je to poslednjeg dana prediozbrone kampanje.

 

I bilo je dovoljno da se predsednik naljuti na RTS. Otkazuje gostovanje u centralnom Dnevniku, uz poruku – zovite Savu. Dva dana posle izbora, ipak, dolazi u Dnevnik 2, a tamo opet – Savo.

 

„Ukoliko dozvolimo da se u Nišu izvrši prekrajanje zapisnika to znači da nikada nećete moći da imate bilo kakave slobodne izbore“, vest je o pozivu Sava Manojlovića opoziciji koju je emitovao RTS.

 

Voditeljka RTS: Izbori su završeni.

 

Vučić: Meni je žao što sam pristao da govorim za RTS izvinjavam se gledaocima što sam došao u RTS, posebno i posle ovoga što se i večeras, priredili, ali ću na profesionalan način obaviti svoj posao.

 

I dok se predsednik javno ljuti, predsednica parlamenta ide korak dalje. Najavljuje da će od misije ODIHR, tražiti dodatna pojašnjenja onog dela njihovog izveštaja u kome se konstratuje da su mediji u kampanji bili naklonjeni vlasti.

 

„Javni servis je do te mere bio naklonjen opozicionim strankama da ja zaista ne znam tačno šta bi bilo ko iz ODIHR očekivao, a da bude fer trka u medijskom smislu“, izjaviloa je Brnabić za TV Prva.

 

Tvrdnjama o nefer utakmici Ana Brnabić prilaže i računicu.

 

„Vi imate debatnu emisiju na RTS-u koja je tri na jedan, mislim da je Reč na reč – i vi onda imate opoziciju koja ima 45 minuta i predstavnik naše liste koji ima 15 minuta“, kazala je Brnabić.

 

Predsednica parlamenta da stvarno želi promenu i primenu onoga o čemu ODIHR priča ona bi se totalno drugačije ponašala, a ne bi prosto tražila dlaku u jajetu vezano za RTS, smatra Zoran Gavrilović iz BIRODI.

 

Da je predsednica Skupštine našla dlaku u jajetu, svedoči moniting BIRODI tokom predizborne kampanje.

 

„Poslednjih 15 dana u dnevniku RTS vlast je bila predstavljena nešto manje od 69 minuta, a opozicija nešto više od dva minuta, tako da ne možemo nikako govoriti o tome da je na bilo koji način vlast bila diskriminisana, a opozicija promovisana“, rekao je Gavrilović.

 

Monitoring pokazuje i da je na Javnom servisu o vlasti nije bilo ni jedne negativne sekunde. Opozicija koju smo videli minimalno – i to minimalno bila je predstavljena neutralno.

 

Izvor:

Tagovi

Povezani tekstovi