Na spisku za prodaju 50 medija, cena – šaka evra

studio-02

[box align=’box-center’ id=’8051′]

Posle toga, ako niko ne bude preuzeo upravljanje, i oni bi mogli da budu izbrisani iz medijskog registra. Na medijskom nebu i dalje postoji 1.440 medija, a posle oktobra moglo bi da ih bude nekoliko desetina manje.

Pojedine medijske kuće, zbog nagomilanih dugova, odmah će biti ugašene.

Među prvima na listi biće JP Radio Leskovac, koji će posle 44 godine rada, za nekoliko dana prestati da emituje program.

Agencija za privatizaciju nije raspisala oglas za prodaju, uz obrazloženje da stari vlasnici u procesu restitucije potražuju zgradu, kao i da dug iznosi 15,7 miliona dinara. Trenutno posluju pozitivno i na nivou procenjenog kapitala od 3,9 miliona dinara, što bi bila početna aukcijska cena.

Lokalna samouprava je u međuvremenu uslovno preuzela dug za komunalije i izmirila zaostale zarade, ali je to urađeno kasno.

„Pozitivno poslujemo od  početka maja, a za kupovinu radija bila su zainteresovana tri ozbiljna kupca. Zbog zahteva vlasnika zgrade u kojoj radimo, više ništa ne možemo da uradimo. Čim osnivač bude zvanično obavešten o svemu, ugasićemo naš program“, rekao je Bratislav Ilić, v. d. direktora.

Svi zaposleni već su uzimali besplatne akcije, pa ne mogu da postanu vlasnici Radio Leskovca.

Iako će neke medijske kuće moći da se kupe za nekoliko stotina evra, postoji opasnost da za njih niko neće biti zainteresovan, pa ni da uzmu besplatne akcije, jer se sa imovinom preuzimaju i dugovanja. Najjeftinije, JP za informisanje Novi Kneževac, ponuđeno je za 235 evra. Ako u prvom pozivu niko ne bude zainteresovan, cena će biti prepolovljena. Među najjeftinijima su i RTV Pruga iz Lajkovca, RTV Blace, Radio Šid, RTV Brus, Radio Medveđa…

<!—->

Najveću početnu cenu ima „Dnevnik“ AD, za koji će budući vlasnik morati da izdvoji najmanje 7,4 miliona evra u prvom krugu ili dva puta manje u drugom. To ipak ne znači da će postati većinski vlasnik lista „Dnevnik“.

„Dnevnik“ AD jeste državna medijska kuća, sa nekoliko izdanja. Što se lista „Dnevnik“ tiče, mi smo, sa 45 odsto akcija, u njemu manjinski vlasnik, pa će onaj ko kupi nas, uz sve ostalo što posedujemo, kupiti i to objašnjava Svetozar Karanović, direktor „Dnevnika“ AD.

Preostalih, i većinskih 55 odsto akcija lista „Dnevnik“ je privatno vlasništvo već 13 godina. Najpre su pripadali nemačkom koncernu VAC koji ih je, 2012. godine prodao kontroverznom biznismenu iz Šapca Miroslavu Bogićeviću. Neuporedivo je, međutim, atraktivnija preostala imovina „Dnevnika“ AD. Reč je, naime, o poslovnoj zgradi od 4.000 kvadrata i zgrada bivše štamparije od 5.500 metara kvadratnih. A sve to na placu od 11.000 kvadrata na izuzetno atraktivnoj lokaciji na Bulevaru oslobođenja.

Tagovi

Povezani tekstovi