Nacionalna grbača

Verovali ili ne, to nije neka lokalna TV stanica, već upravo najveća, odskora nazvana, Nacionalna televizija. Kao jedini njen spas, ali i ekskluziva, planira se nepravedna globa građane i to starim diktatorskim metodom – preko brojila za struju. Da li se neko od ljudi iz vlasti – demokrata, zapitao – zašto je to tako. Shvatam da oni ne moraju da se upuštaju u sva pitanja vezana za finansiranje ove ili one javne delatnosti, jer su za to zaduženi nadležni ministri, ali bi, ipak, bilo razumljivo da se zapitate, otkud to da tako moćan medij nije sposoban da samostalno egzistira.


Zar niko neće, ili ne vidi da nam tih sedam-osam hiljada zaposlenih repriziraju serije od pre par desetina godina, kada smo imali crno-belu sliku, pa ne možemo ni da prepoznamo glumce koji su tada bili studenti ili mladi ljudi, a sada su penzioneri ili su već pokojni.


Treba uvesti praksu da svako plati ono što koristi: Narodna skupština za javne prenose svojih sednica neka plati iz budžeta


preduzeća, preduzetnici i druge organizacije, koje imaju potrebu za reklamom i propagandom, neka te usluge plate iz svojih prihoda, političke stranke za svoje promocije i druge nastupe neka


plate iz članarine prikupljene od svojih članova i donacija, estradni umetnici – fizička lica za snimanje tzv. nosača zvuka ili zvuka i slike, neka plate sopstvenim novcem.


Država da plati iz budžeta sve ono što je u njenom interesu da saopšti ili prezentira građanima, radi njihovog informisanja ili edukacije i da ne nabrajam dalje. Građani su svoj deo platili podnoseći teret carina, poreza i drugih dažbina kroz cenu TV aparata, video i radio- aparata, TV antena i druge opreme. Jer, na jedan dobar televizor, koji staje oko 40.000,00 dinara, samo porez na dodatu vrednost iznosi 18 odsto ili 6.101,69 dinara i što je prihod budžeta, a što daje iznos od 51,85 dinara za narednih 120 meseci – ravno deset godina. Pristojna participacija građana, zar ne?


Molim predsednika Vlade Srbije, gospodina Koštunicu, da zatraži od svojih ministara da smisle nešto pametnije od onog što je već viđeno, ne samo zato što što je vezivanje za brojilo za struju izmislio Šešelj, već zato što je takav način finansiranja nepravedan. Vama predlažem da od nadležnih ministara zatražite da prouče ukupno odgovarajuću participaciju iz budžeta. S poštovanjem.


Dragutin Milutinović, penzioner iz Aranđelovca

Tagovi

Povezani tekstovi