Nadležni ne reaguju na govor mržnje u medijima

Portparol Vrhovnog suda Vesna Dabić rekla je da se pred tim sudom od 2002. godine do danas našlo 977 predmeta klevete, od kojih 66 nije rešeno, a za uvredu 13 predmeta u istom periodu, od kojih je pet nerešeno.


Trka za tiražima


„Samo ove godine pred sudom su se našla tri krivična predmeta za krivično delo za izazivanje rasne i verske netrpeljivosti“, rekal je Dabićeva juče na tribini, u organizaciji NUNS-a, i podsetila da se pred sudovima u Srbiji nalazi znatno veći broj ovakvih dela. Ona je istkla da su institucije vlasti pod udarom govora mržnje, čime se ugrožava njihov integritet, a takve izjave najčešće dolaze od najviših predstavnika vlasti.


Predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Aleksandar Lazarević rekao je da štampani mediji u trci za informacijama na tržištu pristaju da objavljuju sve „ono što može da se proda“. Pomoćmik ministra za kulturu i medije Miloš Janković podsetio je da će Ministarstvo pokrenuti inicijativu za dopunu i izmenu članova Zakona o radiodifuziji, koji se tiču govora mržnje, kao i osnivanje medijskog saveta, sa ciljem da se uspostave mehanizmi samoregulacije u oblasti medijskog informisanja. Učesnici su podsetili da se odredbe o govoru mržnje nalaze u dva člana Ustava Srbije, Krivičnom zakonu Srbije, Zakonu o javnom informisanju i Zakonu o radiodifuziji, a da će do kraja meseca biti gotova javna rasprava o Etičkom kodeksu novinara Srbije.


Trend u srpskoj štampi


Profesionalni nivo u štampi je na najnižoj lestvici, a uzrok tome su nizak nivo zapošljavanja i obrazovanja novinara, nepoznavanja zakonske regulative i nereagovanje nadležnih institucija, rekao je Dušan Radulović, člana Saveta za štampu Medija centra, koji je u proteklih godinu dana pratio govor mržnje u štampanim medijima.


Radulović je rekao da je Savet zaključio da govor mržnje nije pojedinačan slučaj, već je postao trend u srpskimštampanim medijima, dok je novinarka Gordana Suša ocenila da je za nadgledanje govora mržnje u elektronskim medijima direktno nadležan Savet RRA.


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi