Nagodba: Gugl će morati da uništi milijarde podataka i plati više od 5 milijardi dolara

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gugl je pristao da uništi više milijardi podataka, pošto su ga korisnici tužili da tajno prati kako koriste internet, iako su koristili opciju za privatni pregled sadržaja.

 

Uslovi nagodbe podneti su danas u saveznom sudu u Oklendu, u Kaliforniji, i čeka se još odobrenje okružne sutkinje Ivon Gonzalez Rodžers, objavio je Rojters.

 

Advokati korisnika procenjuju da će dogovor o poravnanju vredeti više od pet milijardi dolara, a najviše 7,8 milijardi. Iako korisnici neće dobiti odštetu, oni i dalje mogu pojedinačno da tuže Gugl za naknadu štete.

 

Grupna tužba obuhvata milione korisnika koji su koristili privatnu opciju za korišćenje Gugla od 1. juna 2016. Korisnici su tvrdili da analitika Gugla, kolačići i aplikacije omogućavaju da kompanija Alphabet, koja je vlasnik Gugla, otvara novu stranicu, preko koje prati ljude koji su postavili Hrom pretraživač na režim „inkognito“, a druge pretraživače na „privatno“ pregledanje.

 

U tužbi su naveli da je to omogućilo Guglu da neodgovorno gomila informacije i da sazna podatke o prijateljima korisnika, omiljenoj hrani, hobijima, navikama pri kupovini i najintimnijim, a potencijalno i sramotnim stvarima koje traže na mreži.

 

Prema nagodbi, Gugl će ažurirati podatke o tome šta prikuplja u opciji privatnog korišćenja, što je već počeo da radi, a takođe će omogućiti anonimnim korisnicima da blokiraju kolačiće trećih strana na pet godina.

 

„Rezultat je da će Gugl prikupljati manje podataka od privatnih sesija pregledanja korisnika i da će zarađivati manje novca od podataka“, napisali su advokati korisnika, prenosi Glas Amerike.

 

Gugl nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

 

Prema sudskim dokumentima, Gugl podržava nagodbu, ali se ne slaže sa pravnim i činjeničnim kvalifikacijama. Advokat korisnika Dejvid Boaje nazvao nagodbu istorijskim korakom u traženju poštenja i odgovornosti od dominantnih tehnoloških kompanija.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi