Nagrada „Jug Grizelj“ uručena Olji Bećković

olja

[box align=’box-left’ id=’4759′]

Ovogodišnja dobitnica prestižnog novinarskog priznanja, koje se dodeljuje „za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu“, istakla je da ovu nagradu priželjkuje od samog početka emtiovanja emisije „Utisak nedelje“, konstatujući da je, s obzirom na društveni trenutak, došla u pravi čas. 

„Nagrada je došla, što se novinarstva i ohrabrenja tiče, u pravi čas, u momentu kada se čini da sutra može svako od nas da nestane bez ikakve reakcije javnosti. Ona je podsećanje i ohrabrenje svima onima koji bi voleli da nas ukinu“, rekla je Bećković primajući nagradu. 

Predsednik Žirija Velimir Ćurgus Kazimir je u obrazloženju odluke naveo da je Olja Bećković zvojom emisijom „Utisak nedelje“ od 1991. godine „odražavala mit istine i suočavanja“, beležeći i reflektujući ključne događaje novije istorije. 
„Ovde su kontinuitet i dobre navike proglašeni za društveno štetne i onaj ko se menja prinuđen je da briše ono što je bilo juče“, rekao je Kazimir, ističući da se i nagrada „Jug Grizelj“ i Olja Bećković opiru toj tendenciji. 

Žiri, u sastavu bili Antonela Riha, Vukašin Obradović, Velimir Ćurgus Kazimir i Filip Švarm, odluku je doneo jednoglasno. 

Nagradu „Jug Grizelj“ od 1991. godine dodeljuju Grizeljevi prijatelji, kolege i porodica, „za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu, u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima“, sa željom da čuvaju uspomenu na Juga Grizelja i da podstiču istraživačko novinarstvo. 

Od 2012. godine, uz saglasnost porodice Juga Grizelja, nagradu dodeljuje NUNS. Dosadašnji dobitnici nagrade su Lila Radonjić, Željko Vuković, Predrag Koraksić Coraks, Gordana Logar i redakcija “Naše Borbe”, Bojana Lekić i Svetlana Lukić, Stojan Cerović, agencija Beta, Radio Bajina Bašta, Radio Pančevo i požarevački „Bum 93“, Teofil Pančić, Omer Karabeg, Nenad Stefanović, Ivan Torov, Antonela Riha, Miloš Vasić, Brankica Stanković, Filip Švarm, Vukašin Obradović, Dimitrije Boarov, Boro Kontić, Drago Hedl i Stevan Dojčinović. 

Tagovi

Povezani tekstovi