Nagrada portalu Istinomer za aplikaciju „Proveri me“

Aplikacija „Proveri me“ funkcioniše kao ekstenzija za internet pretraživače koja omogućava čitaocima informativnih portala da jednim klikom pošalju izjave političara na proveru.

Korisnicima aplikacije na Google Chrome i Mozilla Firefox pretraživačima omogućeno je da u toku čitanja bilo koje objave na sajtovima blic.rs, kurir.rs, telegraf.rs, srbijadanas.com, espreso.rs, danas.com ili rs.n1info.com obeleže izjavu političara u čiju istinitost ili doslednost sumnjaju i desnim klikom izaberu opciju „Proveri me“, navedeno je u saopštenju.

Kada novinari Istinomera ocene izjavu, ona će za sve korisnike ekstenzije biti obeležena zelenom, crvenom ili žutom bojom u zavisnosti od toga da li je pozitivno, negativno ili neutralno ocenjena.

„Ovo je još jedan pokušaj Istinomera da na inovativan način pozove političare i druge javne ličnosti na odgovornost za javno izgovorenu reč i obećanja, a čitaoce na dobro pamćenje i pažljivu proveru pročitanog“, ističe glavna urednica Istinomera Milena Popović. Misija Inicijative za inovacije u proveri činjenica, zajedničkog poduhvata Projekta fejsbuk novinarstva (Facebook Journalism Project) i Globalne mreže za proveravanja činjenica (IFCN) na Institutu Pyjnter iz Floride, jeste pružanje podrške inovativnim projektima koji će doprineti širem globalnom ekosistemu proveravanja činjenica i izvora informacija.

Pobednici će imati priliku da svoj rad predstave na samitu Global Fact 7, najvećem fekčeking samitu koji organizuje IFCN.

Ovaj događaj će se održati u Oslu od 24. do 27. juna 2020. godine, navedeno je u saopštenju Istinomera.

Dobitnike je odabrala selekciona komisija od 13 članova, koja je od novembra pregledala 90 prijava, podeljenih u četiri različite kategorije: medijska pismenost, fektčeking uz pomoć tehnologija, održivi poslovni modeli i novi formati.

Tagovi

Povezani tekstovi