Najavljeno pokretanje kanala Euronews Srbija

„Euronews namerava da promoviše pouzdane i nezavisne medije u Srbiji, a potencijalno i na drugim teritorijama gde je srpski jezik u upotrebi“, navedeno je u saopštenju za medije.

Kako se navodi, pokretanje Euronews Srbija predstavlja „deo strateške ambicije Euronewsa da se pozicionira kao prva globalno-lokalna medijska kuća u svetu“.

„Euronews nastavlja da se razvija kao globalni medij koji nudi sadržaj prilagođen očekivanjima lokalne publike. Ovo je druga franšiza koju Euronews pokreće, a trenutno se ispituje mogućnost i drugih sličnih projekata“, piše u saopštenju.

<!—->

Kako je predviđeno ugovorom, koji su potpisale obe grupe, HD-WIN – kompanija koja pripada nacionalnom telekomunikacionom operatoru Telekomu Srbija – „imaće koristi od prepoznatljivosti i reputacije brenda Euronews, vezujući svoj novi kanal sa dobro poznatim imenom u nezavisnom novinarstvu“.

Dodaje se da će neposredno pred početak emitovanja programa, Euronews Srbija zaposliti skoro 100 ljudi na lokalnom nivou.

„Glavnog urednika srpskog kanala odabraće Euronews i biće zaposlen u Euronewsu. Uređivački odbor će biti uspostavljen i kontrolisan od strane Euronews. Ovaj odbor će kreirati stratešku uređivačku orijentaciju i donosiće sve odluke kojima se uspostavljaju pravila u pogledu uređivačke politike i opšte programske ravnoteže, što su osnovne vrednosti ove medijske kuće (uređivačka nezavisnost, sloboda izražavanja, nepristrasnost, itd.)“, saopšteno je.

Euronews će deliti sadržaj sa Euronews Srbija koji će se prikazivati zajedno sa originalnim sadržajem srpskog kanala, dodaje se.

„Euronews Srbija će koristiti evropski uređivački sadržaj kompanije Euronews. Sa druge strane, Euronews će imati koristi od sadržaja koji proizvodi lokalna franšiza u regionu, a koji je od posebnog novinarskog interesa“, navodi se u saopštenju.

Majkl Piters, generalni direktor Euronewsa, kao član francuske službene delegacije u državnoj poseti, izjavio je da je pokretanje Euronews Srbija još jedna potvrda o stepenu pouzdanosti i atraktivnosti brenda Euronews.

„U proteklih 25 godina, Euronews je postao priznati i kredibilni medij, posebno zahvaljujući našoj ‘All Views’ (Sva mišljenja) uređivačkoj politici, koja garantuje nepristrasan tretman vesti. Upravo ovo iskustvo, ovu ekspertizu i ovaj zahtev danas donosimo u Euronews Srbija, koji će biti nezavistan medij kao što je i Euronews oduvek bio“, rekao je on.

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk je izrazio zadovoljstvo što će ta kompanija, kao vlasnik HD-WIN, biti u prilici da gledaocima u Srbiji i regionu omogući da na srpskom jeziku prate program pod brendom i standardima jedne od najvećih medijskih kuća u Evropi i svetu. HD-WIN upravlja kanalima Arena sport.

Tagovi

Povezani tekstovi