Најезда сензационализма

 Обрада озбиљних тема као што су преговори о Косову, хапшење Младића  и сличних у таблоидној штампи своди се на сензационалистичке наслове, обично уз асистенцију анонимних извора и доста спекулација. На ове већ готово устаљене појаве указао је Хари Штајнер, специјални известилац Савета за штампу Медија центра представљајући јуче извештај о писању штампе протеклог месеца.


Првопласирани на листи медија који не поштују основне постулате новинарске професије „Курир” (прибележено 69 превида) поред осталог открио је фантастичан план како да се Србија већ за три године нађе у Европској унији, читаоцима наметнуо дилему „ Да ли је Ратко Младић умро?” да би их у тексту недељу дана касније обавестио да се најтраженији хашки оптуженик ипак извукао. Допринос спекулацијама ко све трага за Младићем дао је и  „Прес”( на другом месту са 57 превида у јулу) тврдњом да је у потрагу укључен и непознат број британских обавештајаца. Извор за такве тврдње наравно није наведен.


Да спекулације и нагађања на свој начин подстичу и званични државни органи подсетио је и Велимир Казимир Ћургус, директор Медијске документације Ебарт. Већ више месеци како је рекао стиче се утисак да ни Влада ни чланови преговарачког тима за Косово као да немају стратегију односа према медијима  и начин како да важне информације саопште јавности.


На страницама штампе у јулу Републичка радиодифузна агенција нашла се више од 160 пута показала је анализа, чиме је њено присуство у медијима готово дуплирано уз односу на јуни када је прибележено 85 прилога о раду овог регулаторног тела.


 


М.П.

Tagovi

Povezani tekstovi