Najmanje 30 iranskih novinara i novinarki još uvek u zatvoru

slika: canva
slika: canva

Najmanje 30 iranskih novinara i dalje je u zatvoru u vezi sa protestima povezanim sa smrću Mahse Aminija, saopštilo je u sredu, 11. januara, teheransko novinarsko udruženje.

 

Iran je skoro četiri meseca zahvaćen demonstracijama izazvanim smrću Amini, 22-godišnje iranske Kurdkinje u pritvoru 16. septembra, nakon što ju je uhapsila moralna policija zbog navodnog kršenja iranskog kodeksa oblačenja za žene.

 

Od sredine septembra privedeno je oko 70 novinara, prenosi agencija Frans pres (AFP) saopštenje udruženja.

 

Neki su pušteni uz kauciju, dok je „30 novinara privedenih na ispitivanje i dalje u pritvoru“, dodaje udruženje na svom kanalu za razmenu poruka Telegram gde je objavljen spisak onih koji su trenutno u zatvoru.

 

Na listi su, između ostalih, i dve iranske novinarke Nilufar Hamedi i Elaheh Mohamadi koji su pomogli da se razotkrije slučaj Amini.

 

Od početka protesta, vlasti su pozvale veliki broj novinara na razgovor, bez detaljnijeg objašnjenja.

 

Poslednji koji je osuđen je sportski novinar Ehsan Pirbornaš, izvestio je u sredu reformistički list Hamihan.

List je objavio da mora da odsluži 10 godina zatvora od ukupne 18-godišnje kazne.

Krajem oktobra, više od 300 iranskih novinara i fotoreportera potpisalo je izjavu u kojoj kritikuje vlasti zbog „hapšenja kolega i lišavanja građanskih prava nakon pritvora“, objavili su tada lokalni mediji.

Iranske vlasti kažu da su stotine ljudi, uključujući pripadnike snaga bezbednosti, ubijene, a hiljade uhapšene tokom protesta, koje uglavnom opisuju kao „nemire“, navodi AFP.

Tagovi

Povezani tekstovi