Najnoviji primeri poziva na pogrom

Najnoviji primeri poziva na pogrom su tzv. informacije o navodnom masovnom prelasku Srba sa pravoslavne na katoličku veroispovest u Hrvatskoj sa navođenjem imena lica i porodica onih koji su se pokrstili. Navodeći da je reč o službenim podacima koje je episkop zagrebačko-ljubljanski Jovan (Pavlović) dostavio vrhu Srpske pravoslavne crkve – a koji zbog prirode i osetljivosti nisu postavljeni na službeni sajt SPC – Novosti su zloupotrebile izvor i faktički pozvale na pogrom „pokršetnika“. Kako nije reč o tekstu sa lica mesta, od dopisnika već prilozima urađenim u Beogradu, logično je pretposaviti da iza navodne zabrinutosti za očuvanje srpskog bića i vere Srba u Hrvatskoj ne stoje plemenite pobude. Otvorenim napadom na privatnost, a veroispovest jeste privatna stvar i u Srbiji i u Hrvatskoj, u novinarstvo se vraća politika lažnog patriotizma, političkog etiketiranja i progona svega različitog.


Na sličan način u feljotnu „Majka druge Srbije“, objavljenom brojevima od 13. i  20. aprila, kroz krajnje proizvoljan i problematičan portret ugledne istoričarke i nekadašnje političarke Latinke Perović NIN se obračunava sa tzv. drugom Srbijom. Ne ulazeći u pravo svakoga, uključujući i novinare i redakcije, da promovišu određenu politiku i njena načela, Sud časti NUNS nalazi nedospustivim nipodaštavanje, pa u dobrom meri i političku kriminalizaciju kako jedne ličnosti, tako i kruga ljudi povezanih sa njom, ali i javnosti koja podržava takvu opciju.


Sud časti poziva sve kolege da se uzdrže od neprofesionalnog uplitanja u ideološke rasprave i ne svrstavaju uz jednu, drugu, treću politiku i njene protagoniste. Bliska prošlost nas uči da su mediji najubojitije oružje u rukama neodgovornih političara.


 


U Beogradu: 20. 04. 06.


 


Za Izvršni odbor


Predsednik


Nadežda Gaće

Tagovi

Povezani tekstovi