Nakaradno shvatanje nacionalnih interesa

U saopštenju Centra ukazuje se na „tekst pun uvreda, kleveta i govora mržnje u listu Internacional pod naslovom Destabilizacija“, i ističe da se taj list obrušava na sve nevladine organizacije u Srbiji optužujući ih da pripremaju medijski teren za ‘šiptarsku ofanzivu’ koja se, navodno, očekuje sledeće godine.
– Većinu optužbi protiv nevladinog sektora Internacional konstruiše kao i toliko puta do sada, pozivanjem na tzv. pouzdane izvore. Ima, međutim, ovaj list i svoje imenovane sagovornike. Jedan od njih, akademik i poslanik DSS Nikola Milošević kaže: „Da bi (Amerikanci) svoju politiku ostvarili angažovali su te silne nevladine organizacije koje u Srbiji služe za razgradnju srpskog nacionalnog tkiva… One dobijaju pare od Soroša i zapadnih vlada s jasnim ciljem da destabilizuju Srbiju i eventualnu pomisao da se branimo od terorizma“. Naravno, kao ni u čitavom tekstu, ni u ovoj izjavi nije naveden nijedan dokaz za iznete tvrdnje. Od ovakvih novina i akademika Miloševića stalno potiču slične tvrdnje, bez vidnog protivljenja. Izgleda da oni i njima slični veruju da su takvi postupci dozvoljeni, pa čak i korisni za „nacionalne interese“, kako ih oni nakaradno shvataju. Nikakvo iskustvo im ne pomaže da shvate da se tako samo može naštetiti toliko branjenim nacionalnim interesima, ističe se u saopštenju Beogradskog Centra za ljudska prava.
Centar poziva na reakciju državne organe, profesionalna udruženja i političku javnost. „Od predstavnika DSS se očekuje da objasne je li ovo i stav njihove stranke. Misle li oni da je sloboda udruživanja ukinuta i da sem državnih organa i „patriotskih“ novinara niko ne sme da se oglasi u javnosti?“ pitanje je na kraju saopštenja.


U. R.

Tagovi

Povezani tekstovi