Nakon otmice pronađeno telo kamerunskog novinara

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Martinez Zogo bio je poznat po kritičkom izvještavanju o društvenim temama.

 

Novinar Martinez Zogo kidnapovan je 17. januara, a njegovo tijelo pronađeno je četiri dana kasnije, 21. januara, javljaju iz Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i pozivaju vlasti u Kamerunu da brzo istraže njegovo ubistvo, kao i da se krivci privedu pravdi.

 

“Njegovo tijelo je pronađeno u stanju raspadanja i vidno mučeno u oblasti zvanoj Ebogo 3, u centralnom Kamerunu”, rekao je za IPI Paul Chouta, novinar internetskog lista TGV de l’Info.

 

Zogo je bio direktor Radio Amplitude – privatne medijske kuće sa sjedištem u Yaoundeu, glavnom gradu Kameruna. Zogo, koji je vodio emisiju “Ambouteillage”, bio je poznat po kritičkom izvještavanju o društvenim temama.

 

Prema pisanju portala Cameroon Concord News, porodica ubijenog novinara, njegovi prijatelji i kolege uvjereni su da su Zogoa ubili agenti kamerunske vlade nakon što je stalno izvještavao o korupciji i lošem upravljanju javnim fondovima od režima u Yaoundeu.

 

SYNAJIC, sindikat nezavisnih novinara Kameruna, ranije je osudio Zogoovu otmicu i zatražio od vlasti da odmah istraže incident i osiguraju njegovu sigurnost. Predstavnici kamerunske vlasti su kasnije u izjavi kazali da su dali instrukcije za istragu otmice, no Zogoovo tijelo je pronađeno nekoliko dana kasnije sa tragovima mučenja.

 

“Šokirani smo i užasnuti otmicom i brutalnim ubistvom novinara Martineza Zogoa u Kamerunu”, izjavila je direktorica zastupanja IPI-ja Amy Brouillette. “Kamerunske vlasti imaju obavezu da brzo i temeljito istraže ovaj zločin. Vlasti moraju utvrditi ko je odgovoran, koji je njihov motiv i privesti ih pravdi”, kaže ona.

 

Brouillette dodaje da, pored potpune istrage Zogoovog ubistva i osiguravanja pravde, kamerunska vlada mora poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurala da novinari koji kritički izvještavaju budu sigurni i zaštićeni i sposobni da obavljaju svoj posao.

 

Iz IPI-ja podsjećaju da Zogoovo ubistvo pogoršava problematičnu situaciju kada je u pitanju sloboda medija u zemlji i da prijeti da unese strah i kulturu šutnje i autocenzure na kritična pitanja društva i politike među medijskim kućama. Kažu kako će se ova situacija dodatno pogoršati ako vlasti ne uspiju riješiti ubistvo i pozvati krivce na odgovornost.

 

Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda koji objavljuju Reporteri bez granica (RSF), Kamerun se nalazi na 118. od 180 zemalja i predstavlja jednu od najopasnijih zemalja za novinare koji rade u neprijateljskom i nesigurnom okruženju.

 

Izvor: IPI, Cameroon Concord News

Tagovi

Povezani tekstovi