Napad „botova“ na sajt Danasa povodom teksta o Saši Jankoviću

botovi-napadaju-danas

[box align=’box-left’ id=’7458′]

Od nešto posle 22 sata u nedelju naveče, kada je tekst postavljen na portal, pa do podneva u ponedeljak, stiglo je više od 600, uglavnom negativno intoniranih komentara, u kojima se Saša Janković proziva zbog odgovornosti u slučaju Gojković, optužuje da ruši aktuelnu vlast uz pomoć Zapada i slično.

 U brojnim komentarima su izneti zahtevi da Saša Janković podnese ostavku na funkciju zaštitnika građana, a od istražnih i pravosudnih organa se traži da pokrenu ponovnu istragu o slučaju starijem od dvadeset godina, kao i da procesuiraju Jankovića.

 U svakodnevnom radu na sajtu Danasa, odobravamo više stotina komentara. Komentare koji na bilo koji način vređaju, insinuiraju, ili raspiruju bilo koji oblik mržnje, jednostavno brišemo. Naši najčitaniji tekstovi imaju po nekoliko desetina objavljenih komentara (ne računamo obrisane).

Činjenica da je na jedan tekst, koji je uz to lični stav autora koji nije član redakcije Danasa, za nešto više od 12 sati stiglo oko 600 komentara, navodi nas na osnovanu sumnju da je reč o takozvanim „botovima“ koji zarad njima znanih ciljeva pišu komentare po domaćim portalima.

Ti komentari su uglavnom „politički korektni“, dakle najčešće na sadrže eklatantne primere uvreda, pozivanja na mržnju bilo kakve vrste. Međutim, njihova brojnost, istovremeno i jednostranost, signalizira nam da je reč o „organizovanom komentarisanju“.

Takve komentare uglavnom brišemo jer njihova svrha nije da doprinesu interakciji sa autorima tekstova, ili da daju dinamizam u međusobnoj komunikaciji samih komentatora, već da promovišu jedan od mogućih stavova kroz masivnost komentara.

<!—->

I ranije je bilo napada takozvanih „botova“ na naš sajt, ali nikada ovolikim intenzitetom. Prethodni slučaj seodnosio na tekst koji je najavljivao miting jedne stanke. Na taj tekst je stiglo oko trista komentara sa unisonim vrednosnim stavom, zbog čega smo ih obrisali.

Poručujemo našim vernim čitaocima i čitateljkama da se radujemo konstruktivnoj, nepristrasnoj, na časnim motivima zasnovanoj interakciji sa redakcijom Danasa i portala danas.rs, te da ćemo stoga nastaviti posvećeno da objavljujemo komentare koji zadovoljavaju elementarne etičke standarde.

S druge strane, smatramo da je istovremeno sasvim opravdano da ne odobravamo komentare koji nemaju za cilj kreiranje konstruktivnog dijaloga među čitaocima i čitateljkama portala danas.rs. Ovakve komentare nećemo odobravati ni ubuduće, bez obzira koji odnosno čiji stav zastupaju.

Autor je urednik portala www.danas.rs

Tagovi

Povezani tekstovi