Napad na pravo javnosti da bude informisana

„Razmišljali smo o tome u našoj stanici i ja sam mislio i još verujem da je to nešto što javnost treba da zna i da joj pomoću video-snimka treba prikazati kako izgleda korupcija“, kaže Tarikani. Snimak je emitovan pre suđenja bivšem gradonačelniku Badiju Siensiju optuženom za korupciju i posle sudske zabrane prikazivanja. Tarikani je odbio da kaže federalnom sudiji ko mu je dao traku, s obrazloženjem da mora da zaštiti svoj tajni izvor. Sudija ga je proglasio krivim za omalovažavanje suda, a bivši savezni tužilac Džozef di Đenova smatra da sudija nije prekoračio svoja ovlašćenja.
„Reč je o kršenju odluke federalnog suda da se traka ne prikazuje dok slučaj ne bude završen, a sud je izdao takvo naređenje“, kaže Di Đenova, dodajući da je Džim Tarikani očevidac prekršaja i da nema nikakva posebna prava da sakrije informaciju od nadležnog tužioca.
U američkom novinarstvu je ustaljeno da novinari nude tajnost u zamenu za osetljive informacije. Još dvoje novinara do kraja nedelje može da dobije zatvorske kazne zbog toga što nisu pristali da otkriju sudiji informaciju koju smatraju tajnom. Njihov slučaj je u vezi sa službenikom Centralne obaveštajne agencije čiji je identitet procurio u medijima, pri čemu jedan od dvoje optuženih čak nije ni pisao o tom agentu. Kolumnista Robert Novak je prošle godine objavio ime agenta, uz napomenu da je informaciju dobio od „dva viša zvaničnika administracije“. S. D.

Tagovi

Povezani tekstovi