Radio Slobodna Evropa

Napadač na novinara Senada Hadžifejzovića pušten da se brani sa slobode

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

Općinski sud u Sarajevu, na ročištu o određivanju pritvora, u ponedjeljak 31. maja, odlučio je da Abdulah Hajdarević koji se sumnjiči za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti urednika i vlasnika Face TV Senada Hadžifejzovića, uz mjere zabrane može da se brani sa slobode.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla pravna zastupnica Senada Hadžifejzovića, advokatica Adna Dobojlić, odluka nije konačna, budući da Tužilaštvo Kantona Sarajevo ima pravo na žalbu u roku od 24 sata.

 

“Nakon toga će Sud ponovo odlučivati o žalbi”, dodala je ona.

 

“Ja sam novinar. Ja ne bih trebalo da komentarišem sudske presude, čak ni kada se mene tiču, ali sam duboko, duboko, duboko razočaran odlukom suda, ne zbog mene, već zbog svih nas novinara. Ovo je odluka protiv novinara”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Senad Hadžifejzović nakon odluke suda.

 

Hajdarević je u petak navečer 28. maja, uz prijetnje pokušao da uđe u prostorije Face TV-a dok je trajao Centralni dnevnik, emisije koju uređuje i vodi Hadžifejzović. U tome ga je spriječilo obezbjeđenje, a vrlo brzo je na lice mjesta stigla i policija.

 

Prije dolaska u prostorije Face TV-a Hajdarević je kako su naveli urednici i novinari te televizije slao prijeteće poruke, te da je u jednoj od njih pisalo “Pozdrav od Sebije Izetbegović”.

 

Sve se desilo nakon što se Senad Hadžifejzović u nekoliko posljednjih emisija bavio temom diplome direktorice Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović supruge lidera Stranke demokratske akcije (SAD) Bakira Izetbegovića.

 

“To vam govori da ne smijemo da govorimo o respiratorima. To vam govori da ne smijemo da govorimo o Izetbegovićevoj veleizdaji, gdje je odglumio po sopstvenom priznanju, da je odigrao, predstavu u Vijećnici u vezi sa revizijom tužbe BiH protiv Srbije za genocid u Srebrenici. To nam govori da ne smijemo da govorimo ni o čemu. To nam govori da ne smijemo da govorimo o njenoj (Sebija Izetbegović op.a.) diplomi, o njihovim diplomama, o njihovim školovanjima”, kaže Hadžifejzović.

 

Prije Hajdarevićevih prijetnji na sadržaj jedne od Hadžifejzovićevih emsija saopštenjem je reagovao je Gradski odbor SDA Mostar, navodeći da je sadržaj emisije u kojoj je govoreno o raspodjeli vlasti između SDA i Hrvatske demokratske zajednice u tom gradu “propagandna podvala koju sa svoje televizije plasira Senad Hadžifejzović”.

 

Nekoliko deseetina građana okupilo se u subotu navečer, 29. maja, ispred Face televizije u Sarajevu kao znak podrške uredniku i vlasniku ove medijske kuće Senadu Hadžifejzoviću.

 

Upravni odbor Udruženja BH novinara je osudio “govor mržnje i političke pritiske” usmjerene prema Face televiziji i njenom osnivaču i uredniku.

 

“Politički pritisci SDA i ključnih ljudi iz ove stranke na Face TV i Senada Hadžifejzovića lično, koji traju već sedmicama, predstavljaju nedozvoljeno uplitanje u uređivačku politiku ovog medija i organizovanu hajku s ciljem targetiranja Hadžifejzovića i njegovog medija kao ‘neprijateljskog’, antipatriotskog i propagandističkog”, saopšteno je iz Udruženja.

 

Naveli su da je organizovana hajka SDA na Face TV dodatno je podržana svakodnevnim objavama na društvenim mrežama simpatizera i članova ove stranke, koje su obilježene govorom mržnje, uvredama, psovkama i prijetnjama.

 

Abdulah Hajdarević sumnjiči se za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Tagovi

Povezani tekstovi