Napadi funkcionera na novinare klimaju Medijsku strategiju

Ova radna grupa formirana je u junu i ima za cilj operativno rešavanje problema medija. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je polovinom oktobra najavio da će se povući iz pregovora ukoliko do kraja godine ne bude pozitivnih rezultata u okviru dijaloga s Vladom Srbije, a da će u međuvremenu nastaviti da učestvuje u razgovorima kako bi se unapredilo stanje prava i sloboda novinara i medija, koje je trenutno vrlo dramatično.

Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a, naglasio je da ne postoji mogućnost da se ovo udruženje povuče iz radne grupe za izradu medijske strategije, zbog same medijske strategije.

– Predstavnici mnogobrojnih medijskih udruženja, uključujući i NUNS-a, podneli su vladi 13 zahteva za rešenje aktivnih problema sa kojim se mediji susreću, od bezbednosti novinara pa do konkursnog finansiranja, ali odgovore još nismo dobili, naglasio je Raković i dodao da to nepoverenje u vladu može da izazove revolt kod NUNS-a, te da u tom slučaju oni neće podržati pomenutu strategiju.

On je rekao da prema informacijama njihovih predstavnika, u radnoj grupi nema smetnji u radu, ali ističe da su ostala udruženja preambiciozna, te da često dolazi do nesuglasica, pa nije isključeno da se oni povuku iz ovog projekta. Raković je najavio prvu dvodnevnu javnu raspravu iduće sedmice u Novom Sadu, ali ne o nacrtu medijske strategije, već o „strateškim pitanjima medijske strategije po oblastima“.

Predsednik Udruženja novinara (UNS) Srbije Vladimir Radomirović ističe da se na tekstu strategije radi svakodnevno i da sve teče po planu, te u da narednom periodu očekuje javnu raspravu povodom ovog pitanja.

M. S. S.


 

Tagovi

Povezani tekstovi