Napadi na novinare sve češće bez sudskog epiloga

napadi-na-novinare-n

[box align=’box-center’ id=’8198′]

San mnogih je da budu pod reflektorima i postanu TV zvezde. Međutim, ne znaju koliko medijsko nebo može biti mračno kada se reflektori ugase. Statistika Nezavisnog udruženja novinara Srbije pokazuje tu, manje ružičastu stranu novinarstva.

Godine 2013. prijavljena su 23 napada na novinare. Od toga je 15 verbalnih pretnji, 6 fizičkih napada i dva napada na imovinu. Nadležnim organima prijavljeno je 15, a za samo četiri postoje podaci da su procesuirani.

I 2014 godine prijavljena su 23 napada, 11 je verbalnih pretnji, 11 fizičkih napada i jedan napad na imovinu. 21 slučaj prijavljen je nadležnim organima, a pet je procesuirano. Ove godine, do danas, prijavljeno je 19 napada. Od toga 12 je verbalnih pretnji, pet fizičkih napada, a dva su napada na imovinu. Nadležnima je prijavljeno 18 slučajeva, a procesuirana su dva.

[box align=’box-center’ id=’8199′]

U NUNS-u kažu da je, u zemlji u kojoj decenijama nisu rešena ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, za koja se sumnja da ih je počinila država, ta ista država nije učinila ništa da zaštiti one koji i danas rade svoj posao.

„Mi smo imali u poslednje vreme gomilu, bilo napada na novinare, bilo verbalnih napada na njih na konferencijama za novinare od najviših funkcionera. Svi ti napadi, većina nije procesuirana, niti se išta desilo, ali to je jako loše, to je loša poruka društvu, demokratiji i govori o opštem stanju kada je reč o javnosti i slobodi javne reči u Srbiji“, kaže Dragan Janjić, NUNS.

U Udruženju novinara Srbije smatraju da javnost neopravdano novinare smatra odgovornim za stanje u društvu.

„Sve je povezano sa tim što javnost misli da smo mi krivi sto ne možemno da iskontrolišemo poltičare, što ne možemo da narteramo da javnost poštuje prave vrednosti, već poštuje pogrešne. Nas sve više naši čitaoci, gledaoci, slušaoci doživljavaju kao krivce za sve ono što se dešava, a naš rad je sve više potcenjen i obezvređen“, kaže Ljiljana Smajlović, UNS.

U sindikatu novinara Srbije veruju da bi pooštravanje sankcija protiv napadača pomoglo da se poveća bezbednost novinara.

Jedan od najjasnijih primera odnosa države su nerešene pretnje urednici Insajdera Brankici Stanković, zbog kojih od 2009. godine ima 24-časovno policijsko obezbeđenje.

Tagovi

Povezani tekstovi