Narod kontuzovan lažima

On se u serijalu „Pres ekstra“ pozvao na istraživanja po kojima su građani Srbije, uz stanovnike Poljske i Slovenije, najviše izloženi lažnim vestima.

Kreatori lažnih vesti su sami mediji, jer im je to poslovni model, rekao je Ranković novinarki Jasmini Dobrilović.

Oni žive objavljujući lažne vesti, ukazao je on i primetio da ih danas država i časti za to što objavljuju lažne vesti.

„Pogledajte ko je dobio novac na medijskim tenderima, dobili su upravo tabloidi najviše novca da bi mogli da ostanu u tom krugu. Bez te pomoći države, ne bi mogli da rade to što rade“, uveren je Ranković.

Prema njegovoj oceni, najveći kreatori lažnih vesti u Srbiji su tabloidi i televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Ranković smatra da je malo medija koji mogu da se bore ili koji rade profesionalno.

Kako je primetio, čak i na „ovoj strani medija“ za koje možemo da kažemo da su profesionalniji od tabloida, pojavljuju se lažne vesti.

On tvrdi da je vlastima u interesu da ima što više lažnih vesti, kako bi „držali narod dezorijentisan, kontuzovan u lažima u kojima je sve moguće i gde istina nema nikakvu težinu“.

Ranković je ocenio da smo u začaranom krugu u kojem narod konzumira lažne vesti zato što je vec navučen na taj tip informacija.

S druge strane, u svetu su prestali da koriste termin lažne vesti, već jednostavno koriste izraz „laž“.

Upitan gde građani da se informišu u takvoj „lažnoj medijskoj“ situaciji, Ranković je odgovorio da svako ko hoće objektivno da se informiše mora dosta da „progugla“ i proveri informaciju.

Kako je predočio, to je proces koji traje, jer „dok istina ustane iz kreveta, laž je tri puta obišla zemlju“.

To je teška borba čak i za ljude koji su u novinarskom poslu, dok je građanima još teže, rekao je Ranković i ukazao da su neki sluđeni, a nekima i odgovara takvo stanje.

Prosto im je dovoljno to što dobijaju iz televizije i novina i ne žele da istražuju zato što to zadovoljava neki njihov nivo društvene svesti.

Kao primer lažne vesti, Ranković je pomenuo izjavu predsednika Aleksandra Vučića da je prvi doveo Vladimira Putina u Srbiju.

Samo godinu dana pre Vučićevog dolaska na vlast, predsednik Rusije je bio u Srbiji, istakao je Ranković i podsetio na „doček Putina u vreme Tadića“.

On, međutim, veruje da polovina gradana Srbije sada misli da je Putin prvi put došao kada ga je „Vučić doveo“.

Upitan o perspektivama novinarstva u Srbiji, Rankovic je odgovorio da ne vidi pobedu, posebno zato što smo postali društvo željno senzacija, teških reci, uvreda i skandala, u kojem normalna vest više nije vest.

Kako je uočio, to je dosadna stvar, ali je zato bitno ko se s kim potukao, ko se napio, da li je neko uhapšen u Zadruzi, to su informacije koje javnost traži.

Ranković ne zna kako će izgledati društvo i mediji za 15 godina, „možda će i tehnologija da napreduje, pa će moći brže da selektuje lažne informacije, možda ćemo mi postati mudriji“.

„Možda ćemo izabrati vlast koja neće da pravi politički marketing putem lažnih vesti, kao vlast koju imamo sad u Srbiji. Ko zna, nisam optimista“, zaključio je Ranković.

Tagovi

Povezani tekstovi