Nastavak skupštine akcionara Kompanije Novosti u utorak

Sednica je „zaustavljena“ kada je Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni i odgovorni urednik trebalo da podnese izveštaj o razgovorima koje je vodio s potencijalnim kupcima zainteresovanim za kupovinu kompanije.
Vukotić je izjavio da su za kupovinu Novosti zainteresovani „ugledni srpski biznismeni“, ali da njihova imena još ne može da obelodani. Oni nude 3.200 evra za jednu akciju i „treba im verovati“. On je predložio da skupština nastavi sa radom u utorak, kada bi akcionari nastavili razgovor oko formiranja zajedničkog paketa akcija Kompanije Novosti koji nude na prodaju.
Sagovornici Danasa tvrde da grupu zainteresovanih kupaca čine ne samo već pominjani biznismeni Mišković i Beko nego i Vojin Lazarević, Manojlo Vukotić i crnogorski biznismen Duško Knežević. Pominje se već podignuti kredit kod Hipo-Alpe Adria banke za reprogramiranje dugova, ali i upućivanje akcionara da svi potpišu ugovor sa brokerskom kućom Citadela koja bi trebalo da ih zastupa na berzi. Međutim, akcionari se pitaju zašto bi svoja prava, na blanko ugovoru, bez cene akcija i bez znanja ko je kupac prenosili na brokersku kuću. Ako njihove akcije na berzi mogu kupiti već pominjani ili neki drugi biznismeni, znači li to da ih može kupiti i Vlade Divac? Odgovori su različiti, ali naš sagovornik tvrdi da iza svega „stoji neka mutljavina“ dodajući da je Divac izjavio da se nada da će mu se pružiti prilika da se takmiči sa ostalim kupcima.On podseća I na činjenicu da je Divac ponudio akcionarima 2.500 evra po akciji (za kupovinu paketa od 51 odsto), ali i da je obećao tri hiljade evra za jednu akciju. Uz to Divac je javno obećao potpisivanje socijalog programa, kolektivnog ugovora (koji predviđa najbolju moguću zaštitu zaposlenih, po standardima Međunarodne federacije novinara), isplatu otpremnina, ali i da neće (pre)prodavati Novosti… Na drugoj strani Vukotić je na skupštini akcionara rekao da su zainteresovani biznismeni spremni da ponude najbolju cenu za akcije, a da će kasnije (tražiti) i naći strateškog partnera, što prema mišljenju našeg sagovornika znači – preprodati kompaniju. Žurba je možda i „proizvod“ saznanja da će Vrhovni sud uskoro doneti odgovarajuću presudu u sporu sa Divcem, koji bi mogao da ostvari svoje planove o dokapitalizaciji kompanije Novosti.
Danas bi, kako je na godišnjoj skupštini akcionara dogovoreno, predstavnici sindikata trebalo da postignu dogovor sa menadžmentom Kompanije Novosti o prihvatanju kolektivnog ugovora kojim su precizirana prava zaposlenih u slučaju privatizacije, kao i isplata tri bruto zarade po godini staža kod poslodavca, što bi za neke od zaposlenih bila suma jednaka onoj koju će dobiti za svoje akcije.


 

Tagovi

Povezani tekstovi