„NATO bi bombardovao RTS gde god se nalazili zaposleni“

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović kaže da to udruženje stalno traži da se pronađu i kazne odgovorni za ubistvo zaposlenih u RTS-u. 

„Podsećamo, ne samo iz godine u godinu, nego praktično svakodnevno na ono što se desilo i sigurno je da će mlađe generacije mnogo bolje sagledati sve što se tada desilo i da će, verujem, i mlađe kolege tražiti odgovornost NATO-a“, ističe Radomirović.

Kaže da su prošle godine, kada je obeležavano 20 godina od bombardovanja, zahvaljujući dokumentarcu i međunarodnoj konferenciji, saznali nove stvari.

„Saznali smo da su novinari Si-En-En-a znali da će zgrada RTS-a biti napadnuta i da o tome nisu izvestili javnost. Ponašali su se kao činovnici Sjedinjenih Američkih Država i sakrili su od javnosti tu informaciju. Si-En-En je morao da objavi tu informaciju“, naglašava Radomirović.

Poruka na niko nije bezbedan 

Radomirović kaže da je za 20 godina postalo jasno da bi NATO bombardovao RTS, gde god se nalazili zaposleni.

„Cilj Amerike je bio da eliminiše RTS i da pošalje poruku svima nama da niko nije bezbedan“, smatra Radomirović.

Kaže da je Komisija za istraživanje ubistava novinara, kojom rukovodi Veran Matić, preuzela obavezu da istražuje i ovo ubistvo.

„S druge strane, postoji Komitet za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku koji se dugo protivio tome da radnici RTS-a budu na njihovom spisku ubijenih novinara i medijskih radnika. Odbijali su da stave radnike RTS-a na taj spisak. Prošle godine smo dobili najave da će to uraditi, međutim, koliko sam video ovog jutra, još nisu postavili tih 16 imena na spisak“, kaže Vladimir Radomirović.

Bombardovanje RTS-a znak frustracije 

Istoričar Predrag Marković smatra da je taj rat pokazao prve pukotine u moći Amerike i NATO pakta. 

Bombardovanje televizije je znak neke vrste frustracije. Očekivali su kratak rat – nekoliko dana da bombarduju Srbiju i onda OVK trijumfalno da ušeta u Prištinu i ostale gradove Kosova. Međutim, naši junaci na Košarama i drugde su uništili OVK, a bombardovanje nije dalo tako brze rezultate i onda su oni u ogorčenju hteli da kazne srpske medije za izveštavanje o našim žrtvama“, objašnjava Marković.

Kaže da je bombardovanje Srbije zapravo početak slabljenja NATO-a i čitavog koncepta da neko ima pravo da vas prevaspita tako što će ubijati novinare koji imaju drugačije mišljenje.

 Smatra da se možda pre vremena odustalo od tužbe pred međunarodnim sudovima.

„Mi smo povukli tužbu, ali sud je mogao automatski da reaguje, kao što sudi našim generalima i političarima, u svrhu odbrane elementarnih principa humanog ratovanja. Humano ratovanje je samo po sebi nelogična stvar, ali kada vidimo za šta je suđeno našim generalima i političarima, ja mislim da je nekoliko generala NATO pakta moglo da se nađe iza rešetaka“, naglašava Predrag Marković.

 Video snimak na sajtu RTS.

Tagovi

Povezani tekstovi