NDNV: Medenica pretio Bursaću

ndnv-2

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da je autor na njihovom portalu Autonomija Dragan Bursać ponovo dobio pretnje smrću, a između ostalih pretnje fizičkim nasiljem uputio mu je i novinar Mihailo Medenica.

Pretnje su mu upućene preko društvenih mreža, a jedna od njih, koju je uputio korisnik „NN lice“ počinje sa: „Treba te ubiti…“ i nastavlja se najgorim uvredama na račun kolege Bursaća i njegove porodice. A Medenica je Bursaću, između ostalog, poručio sledeće: „…polomiću ti i ruke i noge, a srešćemo se kad – tad…“, navodi NDNV.

 

Uz podsećanje da je Bursać neprestano na meti pretnji nacionalšovinista i ekstremnih desničara iz regiona, koji mu ne praštaju njegovo hrabro pisanje o odgovornosti za ratne zločine u jugoslovenskim ratovima iz devedesetih godina 20. veka, NDNV ukazuje da novinari prete novinarima da će ih pretući, to čak ni u Srbiji nije čest slučaj.

Ukoliko Medenica pripada nekom od novinarskih udruženja u Srbiji, regionu ili u nekom internacionalnom novinarskom udruženju, zahtevamo da odmah bude isključen iz njega i da o tome javnost bude obaveštena. Što se NDNV tiče, Medenica nije naš kolega i nije novinar, ističe se u saopštenju.

 

Pretnje Bursaću i Medenici NDNV je prijavilo koristeći proceduru koja je ustanovljena u okviru Radne grupe za bezbednost novinara i očekuje od nadležnih organa da preduzmu zakonske korake koji su im na raspolaganju.

Tagovi

Povezani tekstovi