NDNV: Nedopustive i opasne Pastorove pretnje novinarima koji izveštavaju na mađarskom jeziku

ndnv

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje uvrede koje na račun profesionalnih novinara koji izveštavaju na mađarskom jeziku iznosi predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor jer mu se ne dopada način na koji su analizirali izborne rezultate te stranke na nedavnim lokalnim izborima u vojvođanskim gradovima i opštinama.

 

Lider SVM obrušio se na društvenim mrežama na novinare koji su se usudili da kritički analiziraju rezultate izbora, iznoseći niz uvreda na njihov račun i optužujući ih da kreiraju lošu atmosferu u društvu. „Razumem, treba služiti gazdama i stvarati očajnu atmosferu u zajednici“, napisao je, između ostalog Pastor, nazivajući novinare „kontranavijačima“ i „takozvanim nezavisnim, objektivnim i istraživačkim novinarima“.

 

Stavove lidera SVM na društvenim mrežama zdušno su podržali i drugi funkcioneri i članovi te stranke, među kojima i novi predsednik Skupštine Vojvodine Balint Juhas.

 

NDNV poziva predsednika SVM da se javno izvini zbog ponižavanja novinara, te upozorava da njegov postupak predstavlja direktan i nedvosmisleni atak na slobodu novinara i medija, čija osnovna uloga u društve jeste da budu koretkiv vlasti i zastupaju interes javnosti.

 

Ograničenje vlasti i očuvanje građanskih prava i sloboda temeljni su postulati demokratskog sistema, a svako narušvanje tih vrednosti, kao što je i navedeni Pastorov „obračun“ sa profesionalnim novinarima, predstavlja antidemokratko delovanje i društvu još dublje vuče u jednoumlje i autokratiju.

 

O ugrožavanju novinarskih i medijskih sloboda novinara u Vojvodini koji izveštavaju na mađarskom jeziku NDNV će obavestiti sve relevantne novinarske i medijske organizacije, kao i predstavnike evropskih institucija.

 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 06. jun 2024.

 

Tagovi

Povezani tekstovi