NDNV: Opasno targetiranje novinarke Renate Bađi Ribar

ndnv

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje targetiranje novinarke mađarske redakcije Radio-televizije Vojvodine Renate Bađi Ribar od strane državne sekretarke Ministarstva prosvete i funkcionerke Saveza vojvođanskih Mađara Anamarije Viček.

 

Koleginica Renata Bađi Ribar našla se na meti državne sekretarke zbog toga što se usudila da visokom funkcioneru Saveza vojvođanskih Mađara Balintu Pastoru postavi pitanja u vezi sa spomenikom „nevinim žrtvama 1944/45“; i spiskom navodnih nevinih žrtava među kojima se nalaze i osuđeni ratni zločinci iz Drugog svetskog rata, odgovorni za Raciju 1942. godine i druga zlodela.

 

 

Taj spomenik, podsećamo, po odluci novosadske vlasti, a na inicijativu SVM-a, treba da bude postavljen u Novom Sadu, čemu su se usprotivile brojne antifašističke i druge nevladine organizacije, političke stranke i građani, a u julu je tim povodom održan i protestni skup nakon izlivanja postamenta spomenika.

 

Zbog “nezgodnih” pitanja u programu RTV-a na mađarskom državna sekretarka postavila je objavu na društvenim mrežama u kojoj je, između ostalog, navela da joj je “neverovatno da se jedan mađarski novinar, koji smatra da je nezavisan, bavi istraživanjem i sa ovakvim dozom mržnje priča sa drugim čovekom samo zato što je ovaj drugi član SVM-a… i da u ovolikoj meri preuzima retoriku srpske opozicije, sa kojom se širi mržnja i stalno se priča o nekoj listi”.

 

Državna sekretarka i funkcionerka SVM-a pita se i “kako može neko ko je Mađar, da ne prihvati i da ne podrži postavljanje spomenika za nevine žrtve”, i da se tako “sramno” odnosi prema “pomirenju srpske i mađarske nacije”.

 

Neverovatna je količina bahatosti koju državni funkcioneri iskazuju prema profesionalnim novinarima koji se usude da svoj posao rade profesionalno i u skladu sa standardima profesije, besprizorno kršeći ne samo propise kojim se garantuju medijske slobode, nego i urušavajući osnovne demokratske i civilizacijske tekovine.

 

A među tim tekovina jedna od ključnih je antifašistička tradicija na kojoj su izgrađene veredosti savremene Evrope. Insitiranje na etnonacionalisitčkom konceptu ne samo da je u suštoj suprotnosti sa tim vrednostima, već predstavlja opasnost za dostignuti nivo ljudskih i građanskih prava.

 

I zato nije samo bezobrazno i bahato to što jedna državna sekretarka ne razume kako je moguće da “neko ko je Mađar” može da razmišlja svojom glavom i drugačije od zadatih etnonacionalističkih matrica, već je to i izuzetno opasno.

 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine izražava punu podršku koleginici Renati Bađi Ribar i poziva mađarsku redakciju pokrajinskog javnog servisa da se suprotstavi političkim pritiscima i bahatosti moćnika, te dosledno štiti standarde novinarske profesije.

 

O pritisku i javnom targetiranju profesionalne novinarke, te pokušaju nametanja političkog jednoumlja, NDNV će obavestiti relevantne novinarske organizacije i evropske institucije.

Tagovi

Povezani tekstovi