NDNV: Proces predlaganja i izbora članova REM-a protivan interesima javnosti

„Ostavke prethodnih članova REM-a u sklopu političkih dogovora oko poboljšanja izbornih uslova ne doprinose nezavisnosti tog regulatornog tela, već naprotiv, samo potvrđuju da je ono pod velikim političkim uticajem. Zbog toga NDNV u ovom procesu nije želeo da učestvuje. Kandidati koji su predloženi od strane novinarskih udruženja, predloženi su bez konsultacija sa NDNV-om i nemaju našu podršku“, naveo je NDNV u saopštenju.

NDNV je dodao da je posebno zabrinut informacijama o „džentlmenskom dogovoru“ koji je postignut na sednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, prema kojem bi u ovom sazivu REM-a kandidat bio iz novinarskih udruženja, a u sledećem iz elektronskih medija.

„Upozoravamo da udruženja koja su postigla takav dogovor nemaju mandat da pregovaraju u ime čitave medijske zajednice“, piše u saopštenju.

NDNV je podsetio da je nedavno usvojenom Strategijom javnog informisanja predviđeno da se nakon izmena Zakona o elektronskim medijima ponovo biraju svi članovi REM-a i dodao da daje podršku ubrzanom radu na izmenama ovog zakona kako bi se REM-u obezbedili mehanizmi koji će garantovati njegovu nezavisnost.

NDNV je naveo da će učestvovati u procesu predlaganja članova REM-a po novom zakonu, ukoliko budu prihvaćena takva rešenja.

„Očekujemo od medijske zajednice i svih građana da ne pristaju na rešenja kojima se obezbeđuje tek privid zakonitosti, sa krajnjim ciljem da se namire nečiji politički ili ekonomski interesi, protivni interesima javnosti“, upozorio je NDNV.

Tagovi

Povezani tekstovi