NDNV: REM da preispita sve dozvole za emitovanje

17

[box align=’box-center’ id=’8222′]

Smatramo da bi vlasnici Radija B92, zbog značaja medija koji uveliko prevazilazi komercijalne okvire, trebalo javno da saopšte i obrazlože svoju odluku o budućnosti ove kuće, kao i planove koje imaju za zaposlene; ne samo poslovna etika već i elementarna pristojnost nalaže da se zaposlenima jasno predoči šta mogu da očekuju u skoroj budućnosti, a ne da se drže u neizvesnosti.

Ukoliko Radio B92 i zaista ostane bez informativnog programa, to svakako mora biti povod za preispitivanje nacionalne dozvole za emitovanje koju ova radijska kuća ima.

Slučaj Radija B92 i položaj novinara zaposlenih u njemu posledica je dugogodišnje deregulacije medijske scene, ali između ostalog i lošeg rada REM-a, odnosno bivše RRA, koji je svojim nečinjenjem omogućio razne devijacije na medijskoj sceni, pa i protivzakonite postupke u vezi sa vlasništvom nad nacionalnim dozvolama za emitovanje.

Slučaj Radija B92 još jedan dokaz je u nizu da država mora pod hitno i bez odugovlačenja da sprovede medijske zakone u delo, kako bi se uspostavili elementarni uslovi za razvoj medija i poboljšanje položaja novinara.

Slučaj Radija B92 treba da bude i snažan podsticaj REM-u da se probudi iz dugogodišnjeg sna i preispita ne samo ovu nego sve dozvole za emitovanje, uporedi programske sadržaje sa predatim elaboratima i, bez ustezanja, preduzme mere za one medije koji se tih elaborata ne pridržavaju, kao ni drugih zakonskih obaveza. Tek ovo telo ima dužnost da rezultate svog monitoringa redovno prezentuje javnosti i ukazuje na probleme.

NDNV se nada da će najavljene personalne promene u ovom nezavisnom regulatornom telu unaprediti njegov rad, jer iskustvo nam kazuje da rad ovakvih institucija umnogome zavisi i od ličnosti koje ih vode.

Tagovi

Povezani tekstovi