Ne dam RTS na lizing

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić u intervjuu Kuriru procenjuje da će pompezno najavljeni „Nacionalni dnevnik“ TV Pink potrajati samo do početka zime. On ovu televiziju naziva „oružjem za masovno uništenje Srba“, ali upozorava da nam nema spasa jer smo već postali „pinkoidna nacija“.

– Nešto ste se unervozili zbog „Nacionalnog dnevnika“ u 19.30 TV Pink…

– Komično! Mislim da se vlasnik konkurencije uneredio videvši da u kategoriji ukupne dnevne gledanosti, a to je jedina mera vrednosti nekog programa, RTS od stotinu dana dobija devedeset. Setite se da su probali sa svojim jutarnjim programom, pa su ga ukinuli. Probali su vikend jutarnji, pa su ga ugasili zajedno sa Milenkovićem. Ajde da vidimo koliko će trajati ta humoristička emisija tipa dnevnik u obliku mešavine Jutela i Vremeplova. Primam opklade da neće videti Deda Mraza.

– I dalje tvrdite da Pink pravi „Srbe sa kockastim glavama“?

– Pink nije medij, već oružje za masovno uništavanje Srba! To je mongoloidni potomak slobizma i dosizma. Proizvod trt-šou kulture. Elektronsko izdanje „Fleša“, prvog srpskog tabloida za klanje ondašnje opozicije. Istražite malo ko je bio šef celog projekta „Fleš“, gde je štampan, ko je sve plaćao i ko je sve u njemu pisao. Ali, zapamtite moje proročanstvo: mi smo već pinkoidna nacija i spasa nam nema! Mitrović i njegovi sponzori imaju čime da trguju. Zato mnogi ljudi, čim nađu opravdanje pred samim sobom, odlaze na Mitrovićevu blagajnu da menjaju dušu za evre. Uvek ću ceniti stvorenja koja znaju koliko koštaju.

– Neki Srbi koji sebe nazivaju intelektualcima tvrde da bi nacionalnu televiziju trebalo privatizovati, odnosno da bi trebalo da je kupi neko od domaćih tajkuna.

– Zar Srbija nije najmanje dva puta isprobala taj recept da proda RTS poslovnim i političkim tajkunima? Ko je upravljao ovom kućom u vreme Milanovića, Crkvenjakova i Bojane Lekić? Ko je omiljenim urednicima i novinarima godinama davao keš iz torbe uz svečane reči „Ovo ti šalje Kertes“ i „Ovo ti šalje Beba“? Saznaćete uskoro. Nacionalna televizija, koliko moje skromne mogućnosti dopuštaju, nije više na prodaju, a ni za lizing.

– Dobili ste pretplatu da postanete javni servis. Sa koliko ćete para raspolagati?

– Pretplatu je uveo DOS pre tri godine. Sad je, na zahtev Saveta za radio-difuziju i Evrope, montiran mehanizam za naplatu kao sistem koji postoji u gotovo svim evropskim zemljama. Ove godine naš budžet je svega 21 milion evra. Pre tri godine Crkvenjakov je bahato živeo sa 45 miliona evra, a hrvatska televizija ima od pretplate oko 120 miliona. Nadam se da će javni servis, a napravićemo ga najdalje do marta, raspolagati sa oko 45 miliona evra godišnje. Sve ispod toga je neodrživo. To jeste namet za građane, ali pitanje javnog servisa jeste izbor između normalne i Srbije porobljene iznutra. Vlada i parlament su prihvatili moj predlog da tranzicionim fondom pomognu građanima da plate manje, a da RTS završi brže svoj tranzicioni posao.

– Šta će javni servis da ponudi gledaocima, a što već nije RTS?

– Mi smo, rekoh, bez novca potukli sve televizije u ukupnoj gledanosti. Sad kad naši vlasnici postaju građani, a gazda postaje Savet za radio-difuziju, RTS u obliku javnog servisa postaje osnovna poluga za napredak Srbije ka demokratskom društvu. Mi smo suviše dugo u predvorju normalnosti i ne vode svi putevi odavde u demokratiju, stabilnost i pravnu državu. Brojnije su staze i stranputice u haos, anarhiju ili diktaturu. Naš je posao stoga da Srbima predočimo svačije interese, igre, tajne dogovore, manipulacije, prevare, korupciju, direktni kriminal kako bismo bili u stanju da svi zajedno izaberemo sopstvenu budućnost. Tako vidim javni servis.

– Pošto kadrovi sa RTS-a već idu na Pink, koga vi planirate da dovedete?

– Niko sa RTS-a nije otišao, a da ja nisam bio spreman da ga pustim. Sa Oljom Bećković i Jelenom Kosanić, a nisam još razgovarao sa njima, moguće je napraviti civilizacijski front pred kolerom koja prži Srbiju. Konsultovaću za muzički program legendarnog Acu Lukasa. Svi dobronamerni građani znaju da on može da razbije Milicu, muzičku urednicu Pinka, kad god hoće.

– Neki tvrde da ste moćnik iz senke, da „kadrujete“ i izvan RTS-a?

– Nikad. Ako me ponekad pitaju, kažem šta mislim. Znam ljude. Dugo pamtim. Nikad ne opraštam.

– A priča se i da ste „čovek“ Bogoljuba Karića?

– Problem milijardera jeste što čovek sa takvim bogatstvom ne može da ima prijatelja. On zna da ja to znam. Zato smo dobri.

– Šta ćete kad padne vlada Vojislava Koštunice?

– Isto što i kad je umro Tito, isto što i kad je pala Stambolićeva vlada, zatim Slobina, pa Đinđićeva, onda Živkovićeva. Biću Tijanić!

Tagovi

Povezani tekstovi