Ne piše ono što svi znaju

U uvodniku piše da je „grupa finansijski dobro situiranih novinara zatražila formiranje redakcije i izlazak novina“, da su od ličnih sredstava „formirali solidan kapital koji ovim projektom darujemo čitaocima“.
„Glas Sandžaka zbog toga što Sandžak danas nema svog glasa, nema sedmične novine, potrebna je objektivna informacija, potrebno je da se ruše zablude, potrebni su nezavisni mediji… Redakcija je spremna na rizik, uz realnost i oštrinu, zato što se ne piše o onome što svi znaju, ne objašnjava ono što je nejasno, muti ono što je jasno. Dobar glas se daleko čuje“, piše između ostalog u uvodniku prvog broja.
List ima dvadeset četiri strane na kojima su objavljene informacije iz novopazarske i ostalih sandžačkih opština, iz zemlje i inostranstva, sveta biznisa, intervjui, reportaže, kulturna baština, sport i neizostavne strane zabave. U rubrici Balkan objavljeni su tekstovi o makedonskim mumijama i o kriminalnoj grupi koja se u Albaniji bavila prodajom droge, a novac ulagala u nekretnine. Dve strane posvećene su jubileju Nikole Tesle. Tema broja posvećena je Srebrenici. Nisu zaobiđeni ni lokalni parlamentarni izbori u Sjenici i Novom Pazaru zakazani za 10. septembar. Posvećena im je cela strana na kojoj su se našle slike bošnjačkih i srpskih političkih prvaka iz ove dve opštine, a kako Glas Sandžaka saznaje, „većina lokalnih partija je započela predizborne konsultacije i osmišljavanje predizborne kampanje“.
– Odmah da kažem da iza nas ne stoji nijedna politička partija i potpuno smo nezavisni. Prvi broj štampan je u tiražu od tri hiljade primeraka i prodavao se u svim sandžačkim opštinama u Srbiji, u Crnoj Gori u Rožajama, Plavu, Bijelom Polju i Beranama i mali deo tiraža naći će se u Beogradu i Sarajevu. Imamo ambiciju da trajemo i zbog toga ćemo o svim temama pisati otvoreno. Zadovoljni smo prodajom prvog broja, s obzirom na to da reklamnih najava nije bilo. Hteli smo da iznenadimo čitaoce i osujetimo etiketiranje da iza nas stoji ovaj ili onaj političar – kaže za Danas direktor i glavni i odgovorni urednik Glasa Sandžaka Enes Halilović. Pored Halilovića, u redakciji su i Muamer Halilović, dopisnik Tanjuga sa ovog prostora, karikaturista Muhamed Đerlek Maks, Jahja Fehratović, Hana Oklapi, Nermin Gicić, Sead Sadiković i Veroljub Pavlović.
Pre ovog nedeljnika u Novom Pazaru su izlazili listovi Bratstvo, Revija Sandžak, Sandžačke novine, Parlament, Mond press, Nacional i Has. Osim lista Bratstvo koji je bio opštinsko glasilo (radila ga je istoimena informativna kuća, sada RTV Novi Pazar), pokrenut je odmah posle Drugog svetskog rata, imao je nekoliko prekida u izlaženju i neprestano je izlazio od 1977. do 1992. godine kada je ukinut zbog nedostatka finansijskih sredstava, svi ostali listovi bili su kratkog daha, izlazili su samo po nekoliko godina, ili samo periodično, u vreme predizbornih kampanja. Nedostatak finansijskih sredstava i kadrovska manjkavost bili su razlog za njihovo gašenje.
Građanski forum ima još dva, ranije pokrenuta glasila – Novinsku agenciju Sanapress i časopis za kulturu Sent.


S. Novosel


Tagovi

Povezani tekstovi