Ne smiruju se strasti oko interneta

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je juče da uputstvo Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) o elektronskom nadzoru komunikacija preko interneta krši ljudska prava građana i u suprotnosti je sa Ustavom i zakonima Srbije, kao i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.
Ta nevladina organizacija je u saopštenju osudila donošenje tog akta, kojim su propisani obavezujući tehnički uslovi za pružaoce internet usluga radi ostvarivanja elektronskog nadzora nad komunikacijama stanovnika Srbije preko globalne informatičke mreže, dodaje se u saopštenju.
Internet provajderi su dužni i da omoguće pristup bazama podataka o korisnicima elektronske pošte, potpuno autonomni pasivni monitoring internet aktivnosti svakog pretplatnika, kao i preusmeravanje njegovih ili njenih komunikacija, kao i presretanje elektronske pošte, audio, video, instant mesadžing i „pir tu pir“ (peer-to-peer) komunikacija, dodaje se u saopštenju.
RATEL je, donošenjem tog akta, prekoračio svoju nadležnost, ocenjuje se u saopštenju, i dodaje da se tajnost komunikacija može ograničiti samo zakonom, ali ne i podzakonskim aktom, koji ne sadrži nikakve odredbe o zaštiti privatnosti građana Srbije.
Centar je zatražio od RATEL-a da povuče svoje „neustavno i protivzakonito uputstvo“, a u suprotnom, kako je navedeno, pokrenuće inicijativu za ocenu ustavnosti tog akta pred Ustavnim sudom Srbije.
Forum za bezbednost i demokratiju juče je, takođe, zatražio da se poništi pravilnik kojim se utvrđuje način presretanja i kontrole internet komunikacija građana.
Forum je uputio pisma ministrima za telekomunikacije, ljudska i manjinska prava i ministru pravde i zatražio da se taj pravilnik ne primenjuje bar do donošenja jasnih zakonskih okvira za „onlajn špijuniranje“.
Juče se zvaničnim saopštenjem oglasio i RATEL. U saopštenju se navodi da je Uputstvo o tehničkim uslovima za omogućavanje ovlašćenog nadzora u oblasti telekomunikacija za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije u potpunosti u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama.
Takođe, RATEL je naveo da se ti propisi ne odnose na obične provajdere, već samo na natprovajdere – „Telekom Srbija“, „Telenor“, „VIP mobajl“ i „Verat net“.
– Građani ne treba da brinu da će njihova privatnost biti ugrožena donetim pravilnikom – izjavio je predsednik Upravnog odbora RATEL-a prof. Jovan Radunović i dodao da odluka „ne znači da će svako moći da prati razmenu njihove elektronske pošte“.
Uputstvo o tehničkim uslovima se odnosi samo na natprovajdere, a nadzor će se odvijati po nalogu nadležnog suda, rekao je on i podsetio da su ti tehnički uslovi propisani i za fiksnu i mobilnu telefoniju i da se već nesmetano primenjuju u Srbiji, čime nije narušena privatnost građana

Tagovi

Povezani tekstovi