„Nebo više nije granica“: Odlukom Evropske komisije 5G usluge moguće i u avionima

slika: canva
slika: canva

Avio-kompanije će moći da obezbede putnicima najnoviju 5G tehnologiju u avionima, zajedno sa prethodnim generacijama mobilne tehnologije, pošto je Evropska komisija ažurirala odluku o primeni spektra za mobilne komunikacije u avionima tako da odredi frekvencije za 5G tehnologiju tokom leta, navodi se na zvaničnom sajtu Evropske unije.

 

Putnici na letovima u EU moći će da koriste svoje mobilne telefone do maksimuma kapaciteta i karakteristika, baš kao i kod zemaljske 5G mobilne mreže.

 

Tjeri Breton, komesar za unutrašnje tržište, rekao je da će 5G „omogućiti inovativne usluge za ljude i mogućnosti rasta za evropske kompanije“, kao i da „nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi superbrzo povezivanje velikog kapaciteta“.

 

Od 2008. godine, odluka Komisije o sprovođenju rezervisala je određene frekvencije za mobilnu komunikaciju u avionima, omogućavajući avio-kompanijama da pružaju usluge razmene poruka, telefonskih poziva i prenosa podataka putnicima koji lete u EU. Ovo ažuriranje odluke Komisije o implementaciji mobilnih komunikacija u avionu otvara put širokoj primeni 5G usluga.

 

Usluga se pruža u kabini opremljenog aviona koristeći specijalnu mrežnu opremu, takozvanu „piko-ćeliju“, za povezivanje korisnika i rutiranje poziva, tekstova i podataka, obično preko satelitske mreže, između aviona i zemaljske mobilne mreže.

 

„Komisija je takođe izmenila odluku o sprovođenju frekventnih opsega od 5 GHz, čime su opsezi dostupni za Wi-Fi u drumskom saobraćaju, na primer u automobilima i autobusima. Odluka o izmenama i dopunama postavlja temelje za inovacije u automobilskoj industriji i potencijalno za aplikacije Metaverzuma“, navodi se u saopštenju.

 

„U skladu sa izmenama i dopunama odluke o sprovođenju, države članice će učiniti dostupnim frekvencijske opsege od 5 GHz za korišćenje u drumskim vozilima što je ranije moguće, a najkasnije do 30. juna 2023. godine“, zaključuje se.

 

Američka Federalna komisija za komunikacije je 2020. godine poništila planove za omogućavanje glasovnih i usluga prenosa podataka tokom leta putem mobilnih bežičnih frekvencija, uz obrazloženje da postoji snažno protivljenje, uključujući pilote i stjuardese aviokompanija iz razloga bezbednosti i nacionalne sigurnosti.

Tagovi

Povezani tekstovi