Neće da finansiraju istragu o Dadi?

dada-vujasinovic

[box align=’box-left’ id=’7544′]

Državno veće tužilaca je nadležno da odobri novac za superveštačenje dokaza u Holandiji u slučaju smrti novinarke Duge.

To se navodi u odgovoru Ministarstva pravde poslatom početkom maja Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje je od resornog ministarstva tražilo 33.000 evra za ovaj postupak.

Prema postojećem zakonu, navodi Ministarstvo pravde, Državno veće tužilaca određuje i odobrava sredstva u te svrhe i za takve slučajeve, a u skladu sa svojim budžetom.

Ako, i kada, novac bude odobren, Više javno tužilaštvo će zatražiti i od porodice da omogući da se sačuvani materijalni dokazi, poput fotelje sa tragovima krvi, kao i puška, pošalju Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Kompletna dokumentacija o ovom slučaju je ranije poslata u Holandiju,a institut bi trebalo da pomogne u pronalaženju ključnog odgovora, da li je Dada ubijena ili je izvršila samoubistvo.

Glavi dokaz su dva filcana čepa izvađena iz tela novinarke, a superveštačenje treba da ukaže da li to znači da su bila dva pucnja, pa otud i dva čepa, što može da znači da je ubistvo, ili je reč o dva dela istog čepa. To bi značilo da je bio jedan pucanj, pa je moguće i samoubistvo.

U Srbiji su do sada obavljena dva veštačenja, jedno je potvrdilo da se radi o samoubistvo, a drugo o ubistvu.

Komisija za ispitivanje smrti novinara je preporučila tužilaštvu da je neophodno da se uradi superveštačenje kako bi se utvrdilo koji je od dva nalaza tačan.

“Članovi komisije ne mogu ništa da urade bez rezultata superveštačenja”, rečeno je Novostima.

Komisija je od početka imala problem kada je reč o slučaju Dade Vujasinović, dugo se tragalo za dokazima, a kesa u kojoj su sačuvane dramlije, olovne kuglice izvađene iz tela novinarke i sporni čepovi, bila je zagubljena.

Posle tražena nađena je u ormaru propadnika MUP, koji je radio na predmetu, ali je u međuvremenu preminuo.

Srpski istražni organi su izvesno vreme tragali za institucijom koja bi pristala da veštači dokaze iz slučaja od pre 20 godina, ali i koja zadovoljava dve reference, da poseduje balistiku i sudsku medicinu. Institut u Hagu ove kriterijume zadovoljava, a ima i svetsko iskustvo i kredibilitet.

Novinarka “Duge” pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu na Novom Beogradu.

Tagovi

Povezani tekstovi