Neće novi zakon

Položaj javnog medijskog servisa Srbije ne bi trebalo regulisati posebnim zakonom, već Zakonom o radiodifuziji koji bi u nekim delovima trebalo menjati, rečeno je juče na okruglom stolu „Javni medijski servis i medijsko zakonodavstvo u Srbiji“ u Sava centru.
Zakon je solidan, ali su se na tehničkom planu i u drugim oblastima desile promene koje treba slediti, rekao je u raspravi, koju su organizovali Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu i Ministarstvo kulture, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije Dragan Janjić.
Naglašavajući da je suština u sadržaju odredbi a ne da li će biti posebnog zakona ili ne, Janjić je ocenio da su neophodne izmene Zakona o radiodifuziji, počev od odredaba koje se odnose na pretplatu do onih o privatizaciji lokalnih elektronskih medija koja, kao je naveo, „nije sprovedena na odgovarajući način“.
Prema njegovim rečima, ima dosta inicijativa za stvaranje regionalnih javnih servisa, ali za Srbiju je najbolje da ima jedan ili dva javna servisa sa regionalnim ispostavama i komercijalne stanice.
Lokalni elektronski mediji, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da se finansiraju iz budžeta lokalne samouprave, odnosno sredstvima građana, već bi morali da imaju sopstvene izvore prihoda.
Generalni direktor Radio televizije Srbije Aleksandar Tijanić predložio je da se Zakon o radiodifuziji promeni kako bi se obezbedio veći stepen naplativosti pretplate, ali i garancije većih sloboda medijskog javnog servisa.
On je ocenio da u Srbiji ima previše emitera sa nacionalnom frekvencijom i naveo da je javni servis RTS „u osteljivom razdoblju i da bi bilo koja vrsta potresa bila loša“.
– Protiv sam donošenja zakona o javnom servisu, jer će njime biti omogućeno državi da manipuliše javnim servisom – kazao je Tijanić i dodao da bi za naplatu RTV pretplate trebalo da bude zadužena država, a na javni servis.


I.M.

Tagovi

Povezani tekstovi