Nedelja privatnosti 2023.

slika: Partneri Srbija
slika: Partneri Srbija

Povodom obeležavanja 28. januara, Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, organizacija Partneri Srbija od 23. do 26. januara 2023. organizuje  godišnju konferenciju Nedelja privatnosti.

 

Nedelja privatnosti je prvi put organizovana 2021. godine, tačno deset godina nakon što su Partneri Srbija zajedno sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti po prvi put u Srbiji organizovali javni događaj u cilju obeležavanja Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti.

 

Nedelja privatnosti stavlja u fokus  pitanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, kroz diskusiju sa stručnjacima iz civilnog, privatnog i javnog sektora. Događaj se organizuje kako bi se unapredilo razumevanje javnosti o izazovima u oblasti zaštite prava na privatnost i stvorio prostor za diskusiju o unapređenju zaštite prava na privatnost građana.

 

Cilj Nedelje privatnosti je da pruži pregled dostignutih standarda u oblasti privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, problema u primeni postojećeg pravnog okvira, kao i da predloži rešenja koja mogu pomoći da se unapredi trenutno stanje u ovoj oblasti. Važno je napomenuti da se događaj organizuje u trenutku kada se u Srbijia radi na razvoju niza pravnih akata koji utiču na nivo zaštite prava na privatnost građana, poput nove Strategije za zaštitu podataka o ličnosti, Zakona o unutrašnjim poslovima, Etičkih smernica za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije, i drugih sektorskih zakona. Istovremeno, Izveštajem Evropske komisije za Srbiju iz 2022. godine mapirani su neki od problema i izazova, o kojima će biti više reči na događaju.

 

Teme ovogdišnje Nedelje privatnosti uključuju:

  • Video nadzor i korišćenje sistema za prepoznavanje lica
  • Izveštavanje medija i zaštita privatnosti
  • Procena uticaja na zaštitu podataka o ličnosti u zakonodavnim procesima
  • Uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti
  • Kontrola primene i etička upotrebe veštačke inteligencije
  • Privatnost kao pitanje konkurencije: zahtevi iz ZZPL u spajanjima i preuzimanjima privrednih subjekata
  • Privatnost i blockchain tehnologija
  • Pravo na privatnost i primena Digitalne agende na Zapadnom Balkanu

 

Nedelja privatnosti se organizuje kao hibridni događaj sa mogućnošću učešća uživo u prostoru ili online.

 

Detaljnu agendu možete preuzeti OVDE.

 

Formular za prijavu na događaj nalazi se na sledećem LINKU.

 

 

Ovaj događaj je podržan od strane Evropske unije, Ambasade Holandije u Republici Srbiji, Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, DT instituta i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Tagovi

Povezani tekstovi