„Nedodirljiva“ ekipa iz Radio-difuzne agencije

Jedna od retkih institucija koje neće „dotaći“ smena rukovodstva jeste Republička radio-difuzna agencija! Naime, mandat predsednika RRA Nenada Cekića, njegovog zamenika Aleksandra Vasića i člana Vladimira Cvetkovića ističe tek u februaru 2011. godine, kada će nov savet biati poslanici koji tada budu sedeli u skupštinskim klupama.


Zakonom o radio-difuziji, koji je donet 2002. godine, predviđeno je da se članovi Saveta biraju na dve, četri i šest godina. Izmenom zakona 2005. godine promenjeno je trajanje mandata. Oni su produženi na četri, pet i šest godina, što je obrazloženo uspostavljanjem normalnog rada Agencije.


-Promena čak trećine Saveta posle perioda od samo dve godine neminovno bi zakočila proces sređivanja haosa uetru. Postupak zamene članova Saveta morao bi da otpočne godinu  i po dana posle njihovog izbora, što bi u praksi značilo da bi ti članovi Saveta neometano mogli da rade najviše godinu dana- navodi se u obrazloženju.


Aleksandar asić kaže za Press da trojici članova Saveta mandat ističe u februaru 2009. godine.


-Savet RRA izabran je 17. februara 2005. godine, od kada i traju mandati. Od devet članova Saveta, tri člana biraju se na četri godine, tri na pet godina i preostala trojica na šest godina. Prema tome, mandati ističu, 2009, 2010, 2011. godine- naglašava Vasić. On dodaje da za osam meseci mandat ističe Slobodanu Đoriću, Velimiru Miloševiću i Tomislavu Trifiću.


Na pet godina izabrani su Svetozar Stojaović, episkop jegarski Porfirije i Goran Karadžić, koje predlažu Skupština vojvodine, konferencija Univerziteta i verska zajednica, dok Cekića, Vasića i Cvetkovića predlaže Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije.


S.G.

Tagovi

Povezani tekstovi